- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Ryba po nicejsku
dla 4 osób
Źródło przepisu - Sarah Woodward Kuchnia francuska
Składniki:
8 niewielkich, oskrobanych i wypatroszonych barwen czerwonych (u mnie 6 tuszek nototenii)
mąką pszenna, sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
1 drobno posiekana słodka biała cebula
4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku (u mnie posiekane)
500 g obranych i posiekanych dojrzałych pomidorów śliwkowych
2 szczypty szafranu (pominęłam, bo nie lubię)
8 filetów z anchovies
2 cytryny, pokrojone na 16 plasterków (mnie się udało pokroić jedną na 12 plasterków)
16 małych czarnych oliwek (dalam kalamata, bo takie miałam w domu)
1 łyżka odsączonych kaparów
oliwa extra virgin
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ryby oprószyć mąką z przyprawami i usmażyć na rumiano w rozgrzanej oliwie po 2 minuty na każdej stronie. Wyjąć, położyć na ręczniku kuchennym, a potem ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obsypać cebulą, czosnkiem i pomidorami.
W niewielkiem ilości ciepłej wody kilka minut moczyć szafran, a potem polać nim ryby.
Na każdej rybie umieścić filecik anchovies i dwa plastry cytryny.
Posiekane pomidory obsypać kaparami i oliwkami.
Piec bez przykrycia 20 minut. Przed podaniem skropić dobrą oliwą extra virgin.

dla 4 osób
Źródło przepisu - Sarah Woodward Kuchnia francuska
Składniki:
8 niewielkich, oskrobanych i wypatroszonych barwen czerwonych (u mnie 6 tuszek nototenii)
mąką pszenna, sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
1 drobno posiekana słodka biała cebula
4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku (u mnie posiekane)
500 g obranych i posiekanych dojrzałych pomidorów śliwkowych
2 szczypty szafranu (pominęłam, bo nie lubię)
8 filetów z anchovies
2 cytryny, pokrojone na 16 plasterków (mnie się udało pokroić jedną na 12 plasterków)
16 małych czarnych oliwek (dalam kalamata, bo takie miałam w domu)
1 łyżka odsączonych kaparów
oliwa extra virgin
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ryby oprószyć mąką z przyprawami i usmażyć na rumiano w rozgrzanej oliwie po 2 minuty na każdej stronie. Wyjąć, położyć na ręczniku kuchennym, a potem ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obsypać cebulą, czosnkiem i pomidorami.
W niewielkiem ilości ciepłej wody kilka minut moczyć szafran, a potem polać nim ryby.
Na każdej rybie umieścić filecik anchovies i dwa plastry cytryny.
Posiekane pomidory obsypać kaparami i oliwkami.
Piec bez przykrycia 20 minut. Przed podaniem skropić dobrą oliwą extra virgin.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: