Pączki z ziemniakami

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
1 kg ziemniaków
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
0,5 kostki margaryny
2 jaja, 1 żółtko
1 szklanka cukru
2x cukier waniliowy

Ziemniaki ugotowac w mundurkach. Ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do ciepłych margarynę. Gdy przestygną dodać drożdże(ja je mieszam wcześniej z odrobiną cukru żeby się rozpuściły), cukier, jaja, mąkę. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć pączki.
Wogóle nie czuć w smaku że są dodane ziemniaki.
Smacznego
 

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Pączki wyszły naprawdę dobre, wcale niewyczuwalne ziemniaki, właśnie je konsumuję :mrgreen: szkoda że nie mam jak wstawić zdjęcia dla wzrokowców
 

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
przepis jest podobny do tradycyjnego przepisu włoskiego na le zeppole. Są smaczne, ale trzeba uważać na gęstość ciasta, bo czasami ,,ciągną,, dużo tłuszczu
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy