Kotlety jagnięce lub wieprzowe w stylu Tiny

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Kotlety jagnięce lub wieprzowe w stylu Tiny

Źródło przepisu - Gino D'Acampo "Buonissimo!"

5 kotletów z jagnięciny lub wieprzowiny (u mnie ze schabu), lekko rozbitych
Marynata:
2 łyżki oliwy
2 szczypty suszonych płatków chili (u mnie pół niewielkiej świeżej chili, drobniutko posiekanej)
2 łyżki drylowanych oliwek, pokrojonych w plasterki
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki (u mnie 2, przeciśnięte przez praskę)
2 szczypty suszonego oregano
starta skórka i sok z 1/2 małej cytryny
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Do niemetalowej miski włożyć kotlety, zalac marynatą. Zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Potem usunąć mięso z marynaty, zachowując ją i usmażyć na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony).
Marynatę wlać na patelnię z 2 łyżkami wody i na średnim ogniu poddusić w niej kotlety 2 minuty po każdej stronie.
Kotlety przełożyć na talerz i zalać sosem z patelni.
Wg autora podać z sałatką z ziemniaków, ja podałam z pieczoną dynią i sałatką z rukoli, szpinaku i orzechów włoskich z winegretem.
Znakomite.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: