IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Francuski jabłecznik
Eve.eire
post 18 Oct 2012, 12:21
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.730
Dołączył: 5-November 07
Skąd: Tarnowskie Góry
Użytkownik nr: 6.112



Piekę regularnie, w małej tortownicy (20cm) dzięki czemy taki wysoki.
Przepis z Zaczynam Kucharzenie.

Skladniki;

75 g miekkiego masla

150 g cukru

2 lyzki cukru waniliowego

szczypta soli

4 jaja

100g maki pszennej tortowej

50g maki ziemniaczanej

lyzeczka proszku do pieczenia

3-5 dowolnych jablek

150 g gestej smietany (uzylam jogurtu naturalnego)


Wykonanie;

Tortownice o srednicy 24 cm (uzylam 20) wysmarowac maslem. Piec nastawic na 170 C. W misce utrzec na gladko maslo z 100g cukru i lyzka cukry waniliowego. W trakcie ucierania dodac maki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jaja. Mase wylac na spod tortownicy i docisnac tak aby powstala rowna powierzchnia. Jablka oczyscic i pokroic w szesnastki. Owoce ulozyc na spodzie i wlozyc tortownice do piekarnika na 35 min. Jogurt polaczyc z 2 jajami, pozostala czescia cukru i cukru waniliowego . Mase wylac na podpieczone ciasto i piec kolejne 20-30 min. Po ostudzeniu mozna oproszyc cukrem pudrem.


Załączone pliki
Załączony plik  100_3968.JPG ( 106.53K ) Suma pobrań: 11
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 11th December 2019 - 03:52