Tarta migdałowa z dynią

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Tarta migdałowa z dynią


Inspiracja - Anais Vially "Święta na stołach świata"

Forma do tarty o średnicy 28 cm.

Składniki:
1 podpieczony kruchy spód na tartę (u mnie taki: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1361974 )

500 g dyni (u mnie niepełne półtorej szklanki musu dyniowego)
4 żółtka
2 jajka
140 g cukru (u mnie pół na pół trzcinowego z białym)
50 g miękkiego masła
100 ml śmietanki kremówki
ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
1 łyżka rumu
100 g mielonych migdałów
50 g blanszowanych migdałów posiekanych w słupki
szczypta soli

Wykonanie:
Ubić jajka i żółtka z cukrem, dodać miękkie masło, sól, wanilię, śmietankę i mus z ugotowanej dyni.
Wymieszać z oboma rodzajami migdałów.
Wylać na podpieczony spód, piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut.
Schłodzić w pokojowej temperaturze.
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Ciasto jest bardzo smaczne - kruchy spód fajnie kontrastuje z kremowym nadzieniem i chrupiącymi migdałami.
W przepisie, którym się inspirowalam, śmietankę trzeba było zagotować z laską wanilii. Mnie się nie chciało brudzić garnka, więc zwyczajnie wyskrobałam trochę nasionek i dodałam do masy.
Bałam się, czy masa mi zwiąże, bo miałam bardzo wodnistą dynię, ale udało się bez problemów.
Polecam wszystkim wielbicielom dyni i migdałów.
Z "pewną nieśmiałością" poczęstowałam znajomych, ale na szczęście szczerze zachwycili się smakiem.

tarta_migda_owa_z_dyni_.jpg

Ciemne kropki na zdjęciu to mielone orzechy laskowe - miałam trochę za mało mielonych migdałów i dołożyłam do wagi orzechów.
 

Załączniki

  • tarta_migda_owa_z_dyni_.jpg
    tarta_migda_owa_z_dyni_.jpg
    76.2 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator: