- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Sernik dyniowo - pomarańczowy z orzechami laskowymi
Tortownica o średnicy 21 cm.
Składniki:
Spód:
60 -70 g stopionego masła
1/2 op. ciastek Digestive, zgniecionych na proszek
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
Nadzienie:
1,5 szklanki musu z ugotowanej na parze lub upieczonej dyni
400 - 500 g tłustego białego serka homogenizowanego (u mnie 7,5% z Lidla)
3 jajka
3/4 - 4/5 szklanki cukru (u mnie trzcinowego)
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki mąki
ewentualnie bita śmietana i orzechy laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Wymieszać składniki spodu, ugnieść na dnie tortowicy. Piec ok. 10 minut w 185 stopniach C.
Piekarnik ustawić na 250 stopni, przygotować mokre opaski z gazet.
Wymieszać serek z musem dyniowym, dodać cukier, jajka (po jednym) i pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać - nie miksować.
Wylać na podpieczony spód.
Piec uproszczoną metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 45/50 minut w 160).
Po upieczeniu ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, przełożyć do pojemnika na tort i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem udekorować rozetkami z bitej śmietany i całymi orzechami laskowymi.

Tortownica o średnicy 21 cm.
Składniki:
Spód:
60 -70 g stopionego masła
1/2 op. ciastek Digestive, zgniecionych na proszek
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
Nadzienie:
1,5 szklanki musu z ugotowanej na parze lub upieczonej dyni
400 - 500 g tłustego białego serka homogenizowanego (u mnie 7,5% z Lidla)
3 jajka
3/4 - 4/5 szklanki cukru (u mnie trzcinowego)
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki mąki
ewentualnie bita śmietana i orzechy laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Wymieszać składniki spodu, ugnieść na dnie tortowicy. Piec ok. 10 minut w 185 stopniach C.
Piekarnik ustawić na 250 stopni, przygotować mokre opaski z gazet.
Wymieszać serek z musem dyniowym, dodać cukier, jajka (po jednym) i pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać - nie miksować.
Wylać na podpieczony spód.
Piec uproszczoną metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 45/50 minut w 160).
Po upieczeniu ostudzić, zdjąć obręcz tortownicy, przełożyć do pojemnika na tort i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem udekorować rozetkami z bitej śmietany i całymi orzechami laskowymi.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: