Bułeczki wymarzone qd

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
qd @ 19 Aug 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1585998No i jak sie skończylo?
Bardzo dobrze
fiesgrins.gif

niestety ja nie mogłam spróbować
icon_sad.gif
mąż pochłonął gorącą i chwalił, że pyszne
co za zapach, piękne, wielkie i rumiane buły
fiesgrins.gif
resztę zamroziłam by wszystkich nie wciągnął
icon_razz.gif

wyrosły jak głupie
fiesgrins.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
kasha @ 19 Aug 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1586009Bardzo dobrze
fiesgrins.gif

niestety ja nie mogłam spróbować
icon_sad.gif
mąż pochłonął gorącą i chwalił, że pyszne
co za zapach, piękne, wielkie i rumiane buły
fiesgrins.gif
resztę zamroziłam by wszystkich nie wciągnął
icon_razz.gif

wyrosły jak głupie
fiesgrins.gif
Ja wolę mniejsze, bardziej podzielne, stąd 16 sztuk, bo rosną akuratnie:) Baardzo się cieszę, że smakowaly.
 

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Dzisiaj je zrobiłam i chyba wieczorom,albo jutro zrobię podwójną porcje.Mam pytanie jak uzyskać chrupiącą skórkę w tych bułkach.

3096767_20150821_144929_RichtoneHDR.jpg

 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
bo66 @ 21 Aug 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1586151Dzisiaj je zrobiłam i chyba wieczorom,albo jutro zrobię podwójną porcje.Mam pytanie jak uzyskać chrupiącą skórkę w tych bułkach.
W tych bułkach nigdy nie będzie chrupiącej skórki - z powodu tłuszczu dodanego do ciasta.
Kiedy wyciągasz z pieca - skórka jest twaradwa ( chrupiąca), ale w miarę stygnięcia skórka mięknie.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,317
1,584
113
Zrobiłam wczoraj. Pyszne są! Tylko musiałam mąki dosypywać, więc wody jednak mniej muszę dodawać
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
gracha @ 28 Aug 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1586850Zrobiłam wczoraj. Pyszne są! Tylko musiałam mąki dosypywać, więc wody jednak mniej muszę dodawać
icon_smile.gif
W tym przepisie jest 350 ml wody na 500 g mąki. Z 350 trzeba 50 odlać do rozprowadzenia drożdży na zaczyn.
No a dalej jest to kwestia jakości mąki zdecydowanie. Ostatnio uzywalam TESCO value 650 i tez mi do chleba więcej maki szlo, jakieś 10-12% więcej musialam sypać. Wracam biegusiem do lidlowskiej 650.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,317
1,584
113
Tak zrobiłam, do zaczynu odliczyłam z tych 350. Też myślę, że to mąka, robię z pszennej 550. Zwykle wodę dodaję ostrożnie a tu chlusnęłam. Ale bułeczki wyszły przepyszne, pulchniutkie. Dotychczas robiłam z innego przepisu, prościej, bez zaczynu, też dobre ale te smaczniejsze
icon_smile.gif
.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,317
1,584
113
Zrobiłam ponownie, tym razem nieco mniej wody i wyszło super. Przepyszne są, niestety! Bo będę je piec i piec
icon_smile.gif
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,317
1,584
113
Prawdziwy dramat bo zamiast ubywać to mi kilogramów przybywa przez ten internet! ;) I te wspaniałe przepisy. Dziś zrobiłam z 1,5 porcji ale szt. 16 - wyszły oczywiście PRZEPYSZNE! i odpowiedniej wielkości. Mięciutkie, puszyste, smaczne......
 

Załączniki

  • BU_ECZKI.jpg
    BU_ECZKI.jpg
    303.4 KB · Wyświetleń: 0

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
gracha @ 3 Sep 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1587485Prawdziwy dramat bo zamiast ubywać to mi kilogramów przybywa przez ten internet! ;) I te wspaniałe przepisy. Dziś zrobiłam z 1,5 porcji ale szt. 16 - wyszły oczywiście PRZEPYSZNE! i odpowiedniej wielkości. Mięciutkie, puszyste, smaczne......
icon_mrgreen.gif
ostatnio wzielam sie na sposob: zwijam okrągłą buleczkę i walkiem uciskam pośrodku az do stolnicy. Dwa razy, na krzyż. Wychodzą buleczki z 'krzyzowym' nacięciem, takie do odrywania , akurat na 4 razy...
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,615
113
Bardzo dobre bułeczki. Zrobiłam wczoraj, bo skończył nam się chleb, a sklepowego już nie jadamy, więc musiałam znaleźć jakieś pieczywo, które nie wymaga aktywnego zakwasu. Padło na te bułki i muszę stwierdzić, że jestem pozytywnie zaskoczona. Dotychczas, gdy piekłam bułki, to na świeżo, takie jeszcze ciepłe, były OK, ale następnego dnia zęby na nich można było połamać. Te bułeczki są zupełnie inne, takie mięciutkie. Nie wiem wprawdzie jakie są świeżo po upieczeniu, ale jedzone następnego dnia w pracy były pyszne.
Zrobiłam trochę większe, więc wyszło mi 12 sztuk.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
AnkaP @ 29 Sep 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1590570Bardzo dobre bułeczki. Zrobiłam wczoraj, bo skończył nam się chleb, a sklepowego już nie jadamy, więc musiałam znaleźć jakieś pieczywo, które nie wymaga aktywnego zakwasu. Padło na te bułki i muszę stwierdzić, że jestem pozytywnie zaskoczona. Dotychczas, gdy piekłam bułki, to na świeżo, takie jeszcze ciepłe, były OK, ale następnego dnia zęby na nich można było połamać. Te bułeczki są zupełnie inne, takie mięciutkie. Nie wiem wprawdzie jakie są świeżo po upieczeniu, ale jedzone następnego dnia w pracy były pyszne.
Zrobiłam trochę większe, więc wyszło mi 12 sztuk.
O jak sie ciesze!
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Dzisiaj pierwszy raz piekłam na zakupionej mące 500 z młyna Serce Podlasia. Dałam jej więcej niż w przepisie. Dzięki temu, że piekę chleb udało mi się utrafić z właściwą konsystencją. Uroda taka sobie ale za to smak
lecker.gif
prawdziwie wymarzone bułki.
bu_ki_qd.jpg
 

Załączniki

  • bu_ki_qd.jpg
    bu_ki_qd.jpg
    18.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Och dziewczyny! Ileż miodu na moje serce wylałyście!
Upiekę rodzinie te bułeczki, alboco... ( bo wczoraj upiekłam 16 bułek z innego przepisu, testowałam nowy i już nie ma ani jednej sztuki
icon_mrgreen.gif
).