- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
na zyczenie Marty wpisuje, przepis na 5 osob
oliwa z oliwek
kilka plastrow wedzonego boczku (tak z 200g)
2 cebule, drobno posiekane
2 laski selera naciowego, w cienkie plasterki
1 duzy zabek czosnku
1 lyzka czybata maki
500ml mleka
350g pokorjonych w kostke ziemniakow
400ml wywaru rybnego
100g kukurydzy z puszki
500g bialej ryby, dorsz np lub pollock, pokrojonej na duze kawalki
24 malze w muszlach, wyszorowane dobrze, wszystkie otwarte, nawet te lekko - wyrzucic
150ml smietanki slodkiej
zielona pietruszka
sol pieprz
Oliwe rozgrzewam w garnku (sporym), dodaje boczek, smaze az zacznie robic sie chrupiacy. Wrzucam cebule, smaze az zmieknie nieco wtedy dodaje seler naciowy i czosnek. Gdy wszystko jest juz miekkie, dodaje make, przesmazam i dolewam wolno mleko. Potem wrzucam zieminiaki, wlewam rybny wywar i gotuje.
Dodaje kukurydze i rybe. Gotuje wszystko 5 minut. Dodaje przygotowane muszle na 2 minuty przed uplywego czasu gotowania ryby. Usuwam wszystkie malze, ktore w trakcie gotowania nie otworzyly sie.
Wlewam smietanke, dorawiam. Podaje posypane pietruszka.
Wyjadanie malzy z zupy: wziac muszle, wyjesc wnetrze, i uzywajac pustej muszli jak szczypcow zjesc pozostale malze
Smacznego zycze!
oliwa z oliwek
kilka plastrow wedzonego boczku (tak z 200g)
2 cebule, drobno posiekane
2 laski selera naciowego, w cienkie plasterki
1 duzy zabek czosnku
1 lyzka czybata maki
500ml mleka
350g pokorjonych w kostke ziemniakow
400ml wywaru rybnego
100g kukurydzy z puszki
500g bialej ryby, dorsz np lub pollock, pokrojonej na duze kawalki
24 malze w muszlach, wyszorowane dobrze, wszystkie otwarte, nawet te lekko - wyrzucic
150ml smietanki slodkiej
zielona pietruszka
sol pieprz
Oliwe rozgrzewam w garnku (sporym), dodaje boczek, smaze az zacznie robic sie chrupiacy. Wrzucam cebule, smaze az zmieknie nieco wtedy dodaje seler naciowy i czosnek. Gdy wszystko jest juz miekkie, dodaje make, przesmazam i dolewam wolno mleko. Potem wrzucam zieminiaki, wlewam rybny wywar i gotuje.
Dodaje kukurydze i rybe. Gotuje wszystko 5 minut. Dodaje przygotowane muszle na 2 minuty przed uplywego czasu gotowania ryby. Usuwam wszystkie malze, ktore w trakcie gotowania nie otworzyly sie.
Wlewam smietanke, dorawiam. Podaje posypane pietruszka.
Wyjadanie malzy z zupy: wziac muszle, wyjesc wnetrze, i uzywajac pustej muszli jak szczypcow zjesc pozostale malze

Smacznego zycze!
Ostatnią edycję dokonał moderator: