Kasza jaglana z suszonymi pomidorami

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,889
210
63
Musze kaszę kupić! Ta jaglana jest fajna, szybko się robi i smakuje też na słodko
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
Zrobiłam jeszcze raz, tym razem z natką pietruszki i muszę przyznać, że bardziej mi smakuje niż z natką kolendry. Cebulę (czerwoną) usmażyłam z dodatkiem suszonego tymianku i octu balsamicznego. Pycha!
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
sionia @ 30 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1437714Czy mogłabyś podac dokładniej jak zrobiłas tę cebule? Ile, czego?
Z góry dziękuję.
Sioniu, robiłam na oko, ale spróbuję. Na jedną cebulę dałam jakieś 1,5-2 płaskie łyżeczki suszonego tymianku. To podsmażyłam (a właściwie to dusiłam) na oliwie, a gdy cebula zmiękła, dolałam łyżkę octu balsamicznego i jeszcze chwilę potrzymałam na ogniu, żeby ocet niemal odparował. Do tego mała szczypta soli (sałatki już nie solę, bo pasta paprykowa jest słona, przynajmniej ta moja). To było na porcję z 1/2 szklanki kaszy. Dopiero teraz zauważyłam, że cebuli powinno być więcej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
To tak jak ja
icon_smile.gif
Mam za sobą nieudane podejścia, ale ta wersja i sposób szykowania samej kaszy jest super.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,889
210
63
Ja robiłam w zeszłym tygodniu - zdecydowanie lepsza, jak dla mnie. na zimno. A jak dodałam trochę majonezu (Kielcekiego, oczywiście), to już była poezja
icon_smile.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
Tak, tak, zdecydowanie na zimno. A majonezu może kiedyś dodam kapkę już na talerzu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Też mam ostatnio fazę na tę kaszę. Będzie jutro.
icon_biggrin.gif


Mnie smakuje na zimno i na ciepło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Musze koniecznie sprobowac. Najwyzej bede miala zapas jak im nie bedzie smakowac.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Właśnie się robi
icon_smile.gif

U mnie będzie na dwa dni
fiesgrins.gif
I Maciusiowi bardzo smakuje więc mam towarzystwo do jedzenia
icon_smile.gif

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
No proszę, jaki się nam mały cinek smakosz trafił.
icon_smile.gif




Dziś wersja na ciepło, bez pasty paprykowej, bo jeszcze nie kupiłam, za to z czosnkiem, króciutko duszoną cukinią pokrojoną w julienne i świeżym tymiankiem. Pycha.
Kaszę dziś przygotowałam inaczej, bo musiałam podszykować obiad i wyjść z domu - po uprażeniu i zalaniu wrzątkiem dziesięć minut na małym gazie, a potem godzinę w piernatach, czyli pod kocykiem. Wyszła super, idealnie sypka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Ciekawe, kiedy mi się znudzi?
icon_wink.gif



Dziś jeszcze inna wersja: cebula, papryczka chili, świeży tymianek, czosnek, cukinia i świeże odfiletowane pomidory pokrojone w paski. Bardzo smaczna.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,305
1,601
113
Myślałam, że te powidła do słonej reszty dodałaś
rofl.gif

Znowu zrobiłam, muszę przystopować, bo mi się przeje.
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
joannas @ 11 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441492I ja się skusiłam, choć tym razem na śniadanie więc polałam ją jogurtem i dodałam powidła śliwkowe. Kasza robiona tą metodą jest fantastyczna, sypka i pyszna. Następne podejście na słono z suszonymi pomidorami.
Też wypróbowałam ten sposób gotowania kaszy i ostatnio robię już tylko tak. Wychodzi idealnie sypka, najlepsza jaką robiłam. Dziś miałam na śniadanie z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem. Jutro planuję z musem truskawkowym. Z suszonymi pomidorami jeszcze nie robiłam (nie mogę dostać ładnych w dobrej cenie), ale robiłam z sosem pomidorowym i była pyszna.