Filety rybne w sosie czosnkowym*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Przepis banalnie prosty, ale że skutecznie niweluje z ryby jej rybny zapach przydatny bardzo dla osób, które ryby chcą jadać, ale za nimi nie przepadają z powodu zapachu właśnie.
Dzieci również tak przyrządzoną rybę chętnie zjadają.

składniki:
mrożone filety rybne lub kostka - np z mintaja, ok pół kg do 1 kg, w zależności od liczebności i możliwości rodziny
icon_wink.gif

czosnek - 4-6 sporych ząbków
jajko i bułka tarta do panierki (niekoniecznie)
śmietana ok 100 ml (na pół kg ryby)
płaska łyżka mąki (niekoniecznie)
sól, pieprz czarny mielony (może być cytrynowy), szczypta cukru
przyprawa do ryb
olej do smażenia - niezbędne minimum, 3-4 łyżki a podczas smażenia uzupełniamy na tyle żeby oleju nie było za dużo bo sos będzie za tłusty

Rybę rozmrażamy zupełnie (lub niezupełnie) płuczemy i osuszamy. Solimy lekko, pieprzymy, można dodać też trochę przyprawy do ryb, dzielimy na wygodnej wielkości kawałki - jeśli to filet.
Jeśli robimy rybę panierowaną - panierujemy w jajku, bułce i smażymy na złoto.
Jeśli chcemy bez panierki - oprószoną przyprawami rybę smażymy jak wyżej - na złoto.
Pilnujemy żeby się nie przypaliła ryba, ani olej na którym smażymy.

Po usmażeniu wszystkich kawałków ryby zdejmujemy je z patelni, a na pozostały ze smażenia olej wrzucamy drobno posiekane, starte ząbki czosnku i smażymy chwilę uważając żeby czosnek nie zbrązowiał, tyle co do zeszklenia.
W tym czasie śmietanę mieszamy z ok ćwierć szklanki gorącej wody.
Do czosnku dodajemy łyżkę mąki, mieszamy szybko z tłuszczem i kiedy cała mąka się połączy z tłuszczem zalewamy ją ciepłą śmietaną - wtedy się nie warzy.
Mieszamy i gotujemy chwilę zmniejszając ogień na minimum aż konsystencja się ujednolici, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, można też dodać troszkę soku z cytryny lub kilka kropel octu winnego czy jabłkowego jeśli w smaku brakuje kwaśności - to powinna być nutka, jeśli śmietana jest wystarczająco kwaśna nie trzeba dodawać już nic.
Sos powinien być łagodny, mieć konsystencję śmietany, smak zrównoważony.

Wtedy do sosu wkładamy całą usmażoną rybę, pokrywamy wszystkie kawałki sosem i na wolniutkim ogniu dusimy chwilę.
Na kuchni elektrycznej można zupełnie wyłączyć grzanie i potrzymać wszystko pod przykryciem ok 5 min. aż smaki i zapachy się przenikną.

Gotowe.


Podaję zazwyczaj z surówką z kiszonej kapusty, lub kiszonych ogórków.
Polecam
smacznego.gif


DSCF6239.JPG
 

Załączniki

  • DSCF6239.JPG
    DSCF6239.JPG
    100.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: