- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
300 ml mleka
15 łyżek mąki (takich, jakie się swobodnie nabiorą, nie czubatych, ale i nie płaskich)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ucieramy robotem kuchennym na puch. Dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksując całość.
Odstawiamy ciasto na 10 minut.
Naleśniki smażymy (bez oleju) na patelni do naleśników na złoto z obu stron. (Kiedy na powierzchni ciasta widać bąbelki to znak, że czas, by przełożyć naleśnik na drugą stronę.
Z podanej ilości wychodzi 5 grubych, naprawdę pożywnych naleśników o średnicy 20 cm każdy. Jednorazowo nalewam na patelnię po ok. 75 ml ciasta (takiej pojemności mam chochelkę), ponieważ naleśnik musi mieć z czego urosnąć.

Propozycje podania:
- z konfiturą / dżemem
- z cukrem pudrem
- z sosem czekoladowym lub toffi
- z sosem czekoladowym i bananami
- z twarożkiem
- z owocowym serkiem homogenizowanym
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: