Chleb Dukana

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Cinko! Super pomysl z "bulka tarta"
icon_biggrin.gif

Zupelnie nie przyszla mi na mysl! -Ale ja, nawet bez diety bulke tarta uzywam raz na rok - doslownie!
icon_mrgreen.gif
- Tylko na BN
icon_mrgreen.gif

-tak jakos mi wychodzi
icon_mrgreen.gif

Ale pomysl bardzo mi sie podoba. Tak bardzo, ze zaraz odkrajam kawalek i susze!
icon_lol.gif

Panierowane mieso, bedzie swietna odmiana na dukanie
icon_mrgreen.gif

Aha, i tak mi jeszcze wpadlo...
Zrobie sobie grzanki
icon_mrgreen.gif
- do miesa, do zup i salatek bedzie idealne! Z czosnkiem...- mmmm
icon_lol.gif

Dzieki za inspiracje
bussi.gif


Dodam, ze chleb mozna zapiekac w tosterze - sprawdzone
icon_biggrin.gif
Teraz robie tosty na okraglo
icon_mrgreen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No to ci jeszcze napiszę że wpadłam na to żeby chleb przerobić na ciasto
icon_mrgreen.gif

Dodać słodzik, i jakiś aromat, albo kakao trochę, albo kawę rozpuszczalną - albo kakao i przyprawę do piernika.
Konststencja chleba, ten miąższ baaardzo mi się podoba - miękki i wilgotny i jako ciasto byłby chyba super pomysłem - to jak by się chlebek znudził (wątpię), albo bardzo chciałoby się prawdziwego ciasta (to już szybciej!) to wtedy spróbuję wykonać eksperyment
mniam.gif

Do kubka kakao, posmarowana kromka ciasta twarożkiem np, albo z plastrem galaretki czy sernika na zimno - mmmmm to musiałoby byc pyszne!
fiesgrins.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
HA!
icon_lol.gif

Wlasnie dzisiaj tez przerobilam ten chleb na ciasto
icon_biggrin.gif
Nawet z owocami
icon_lol.gif
lecker.gif

Jak tylko pierwszy raz zrobilam ten chleb, to od razu pomyslalam o ciescie, bo chleb jest taki wilgotny i dlugo utrzymuje swiezosc,
ze pomyslalam, ze kiedys zrobie go jako ciasto, bo pewnie bedzie pyszne. No i tak to za mna lazilo, lazilo, i w koncu dzisiaj mialam czas i checi na wyprobowanie
icon_biggrin.gif

Jako ciasto tez wyszlo super! Pycha, bym powiedziala.
icon_biggrin.gif

Gdyby nie to, ze ogranicza mnie maizena - zezarlabym od razu cale
icon_mrgreen.gif

Zreszta i tak juz dzisiaj z nia przeholowalam i nie bede zdziwiona, jak mi sie waga zatrzyma, albo nawet podskoczy
icon_mrgreen.gif

Eee tam, warto bylo
icon_mrgreen.gif


Do ciasta dodalam bourbon waniliowy i troche soku z cytryny, tak, na smak.
Zrobilam z jagodami goji, ktore uprzednio namoczylam w soku z cytryny
icon_biggrin.gif

Wyszlo obledne
icon_biggrin.gif
Nastepnym razem bedzie wersja kakaowa
icon_biggrin.gif
mniam.gif

Ciasto troche mi sie zapadlo z jednej strony, ale chcialam sprobowac, czy ostudzenie w formie przyniesie dobry skutek
icon_mrgreen.gif

Nie, -trzeba jednak wyciagac tak, jak jest w przepisie.
Jest wtedy mniejsze prawdopodobienstwo, ze nie opadnie
icon_mrgreen.gif
albo opadnie mniej
rofl.gif


Taaaadaaaam...
icon_mrgreen.gif


PICT0006.JPG
 

Załączniki

  • PICT0006.JPG
    PICT0006.JPG
    160.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Cudo! I chleb i ciasto!

A powiedzcie mi, ile Wy jajek jadacie tygodniowo?
Upiekłabym sobie taki chlebek, tylko dziś jadłam już 1 jajko na śniadanie, potem drugie do 'naleśników' z serem...
Tzn. nie upiekę mazeiny nadal nie mam.

Cinko, powiadasz, że skrobię ziemniaczaną zamiast mazeiny można stosować...bardzo dobra wiadomość.

Sklep ze zdrową żywnością koło mnie zamknęli, a przedzierać się przez te zaspy na drugi koniec miasta póki co nie mam zamiaru .

Ale do tego przepisu skrobia ziemniaczana chyba się nie nadaje?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Tego nie wiem. Trzeba by wypróbować - niewykluczone że się uda.
Wiem że skrobia ziemniaczana zawiera nawet ciut mniej węgli niż kukurydziana i troszkę lepiej żeluje, natomiast zawiera mniej błonnika ale w jednej i drugiej błonnik to śladowe ilości.

Z jajkami to różnie. Nie wiem ile wychodzi tygodniowo - musiałabym zapisywać
icon_razz.gif

Czasami żadnego nie zjem, a czasami i 3 - 4 wyjdzie na dzień, bo troszkę w chebie, potem np omlet z 2 jaj i jakieś jajko w sałatce.
Tyle że na drugi i trzeci dzień staram się żeby białko pochodziło bardziej z mięsa, nabiału, albo ryb.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Od zawsze unikam jajek. Nie sluza mi i mojej watrobie
icon_wink.gif

Jesli juz, to jakies jedno -dwa jajka na miekko lub twardo, ewentualnie jajecznica z dwoch- na pol roku, moze rzadziej.
-to poza dieta.

Przy dukanie, przy pierwszym podejsciu, kusilam sie na wiele wiecej, ale nie sluzyly mi.
Potem przestawilam sie tylko na jajka w czyms - to znaczy w bulce dukanowej, albo w deserze - ciast nie pieklam.
O ile nie jem ich na twardo, na miekko czy w postaci jajecznicy, na ilosc nie zwracam uwagi.

Skrobie ziemniaczana mozna?
icon_eek.gif

Myslalam, ze nie wolno.
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dzieki
icon_wink.gif

To takiego sprostowania nie widzialam.
Czytalam, ze nie wolno i nie kombinowalam
icon_mrgreen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No bo na początku tak było!
icon_smile.gif
a niedomówienie polegało na tym, że na zachodzie nie stosuje się skrobii ziemniaczanej, nawet trudno ją dostać - za to kukurydziana jest w powszechnym użyciu - stąd francuz Dukan pisał o tym co miał "we własnym ogródku"
icon_wink.gif
i mówiło się u nas że nie wolno ziemniaczanej bo Dukan nie wpisał do dozwolonych. Jak się okazało dlaczego - to już wiadomo że obie wolno zamiennie
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
No tak. To mogloby wszystko wyjasniac
icon_wink.gif

Wydaje mi sie, ze teraz to w ogole mozna duzo wiecej.
Mam na przyklad nawet w przepisie od pierwszej fazy- odrobine wina
icon_biggrin.gif

Kiedys, w pierwszych dwoch fazach, wina w ogole nie mozna bylo uzywac, nawet odrobiny
icon_biggrin.gif

A jak czytam przepisy, to czasem nie dowierzam
icon_mrgreen.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
A czego takiego ( złego
icon_smile.gif
) nie ma skrobia, co zwykła mąka ma?
Ilość węgli podobna,kalorii też, skrobia jedynie znaczne mniej białka... Oswiećcie mnie,jak Dukan to wyjaśnia...
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Wino mówisz? Odrobina dodawana do gotowania czy smażenia mnie raczej nie dziwi - pod warunkiem że wino wytrawne i czas gotowania wystarczająco długi żeby alkohol wyparował - bo to w sumie o ten alkohol sam chodzi - spożywany i jest kaloryczny i wątrobę obciąża - a jak wyparuje to może i faktycznie kapkę, jako przyprawa można
icon_smile.gif

Nie stosowałam bo ogólnie nie przepadam
icon_smile.gif
ale dobrze wiedzieć
icon_mrgreen.gif


Aniq - nie mam pojęcia
dontknow.gif
może o gluten chodzi
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Jeżeli o wino chodzi, to w przepisach (wersja angielska) jest 0.5 filiżanki (cup) na porcję mięsa dla 4 osób - czyli zdecydowanie niewiele
icon_smile.gif


Gluten - otręby też go mają przecież. Bardzo mnie to ciekawi...
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Nooo, z tym winem, to nie ma byc tak, ze sie do obiadu wypije lampke wina, na drugiej fazie,
icon_mrgreen.gif

oczywiscie, ze chodzi tylko o "krople" do miesa
icon_wink.gif


Z przepisami, z czystym glutenem spotkalam sie na niemieckich stronach
icon_mrgreen.gif

Ale ja nie wiem, bo sama nie nadazam juz ile mozna, co mozna, a czego nie
icon_mrgreen.gif

Jem to, co uwazam, ze moge, tak, jak sie nauczylam przy pierwszym podejsciu (chociaz teraz kilka (?) 'nowosci' juz wprowadzilam
icon_wink.gif
)
ale nie przesadzam w ilosciach, nie mowiac o dzisiejszym dniu, bo z maizena troche przesadzilam
zahnlos.gif

Wino, mimo, ze lubie z nim potrawy, tez mi nie brakuje. Jakos obylam sie w pierwszej fazie i nawet zbytnio nie tesknilam,
to teraz nawet, po wyczytaniu, ze troche mozna - tez nie musze miec.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Caritka @ 22 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1393090Wino, mimo, ze lubie z nim potrawy, tez mi nie brakuje. Jakos obylam sie w pierwszej fazie i nawet zbytnio nie tesknilam,
to teraz nawet, po wyczytaniu, ze troche mozna - tez nie musze miec.
To ja z kolei jak już to wolę w kieliszku
icon_mrgreen.gif
ale kieliszek, dwa góra - nie więcej. W dodatku to musi być wino półsłodkie i smaczne - ja się nie znam na bukietach, itp wartościach jakie powinno mieć dobre wino - ma mi smakować i już
cheers.gif
lecker.gif

Czasem mi się przypomni i zatęsknię, ale nie za specjalnie.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ususzyłam piętkę z chleba, super się suszy, kruchutka się zrobiła. Chciałam zetrzeć na tarce ale popękała mi wobec tego przez woreczek pogniotłam wałkiem.
Większą ilość zblenderuję nożami
icon_smile.gif

DSCF6287.JPG
 

Załączniki

  • DSCF6287.JPG
    DSCF6287.JPG
    98.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ja, swojego kawalka jeszcze nie zuzylam
icon_mrgreen.gif

Ale moze jutro - "schabowy" do warzyw... - mmmm
icon_mrgreen.gif
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
upieklam pierwszy raz,S. na dukanie 10 dzien,chleba mi potrzeba,alez mi wyszla ryna,byl piekny,ale tak opadl brzydko..co zrobilam nie tak?