Naleśniki ze szpinakiem i fetą*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
szpinle_.JPG

225 g mrożonego szpinaku (1/2 opakowania)

1 dużą cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera typu feta
czarny świeżo zmielony pieprz do smaku

olej do smażenia

Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie szklista, przesunąć cebulę na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak. Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z rozmrożonym szpinakiem, dodać pokruszony ser feta Wymieszać całość dokładnie i i chwilę razem dusić. Doprawić do smaku czarnym pieprzem.

Nadziewać naleśniki. Gotowe naleśniki obsmażyć na patelni, by były złote. W zależności od wielkości naleśników i tego, jak dużo nadzienia damy, jest to porcja na 4-6 naleśników.

Przepis na naleśniki np. taki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16380&st=0
 

Załączniki

  • szpinle_.JPG
    szpinle_.JPG
    115 KB · Wyświetleń: 0

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Zachęcam, bo pyszne. W mojej wersji farszu: feta + parę suszonych pomidorów z oleju, pokrojonych w drobną kostkę, dodaję przy wyłączonym palniku, bez duszenia. Ser pod wpływem gorącego szpinaku i tak się trochę rozpuszcza
mniam.gif