Penne z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Składniki:
200g łososia wędzonego na ciepło
opakowanie świeżego szpinaku Baby (lub 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach)
5-6 suszonych pomidorów (w oliwie/oleju)
1 duża cebula
200-250ml śmietany (ja używam zwykle 12%, może byc też 18%)
makaron penne
sól, pieprz

Na oliwie/oleju (najlepiej wykorzystać ten ze słoiczka z suszonymi pomidorami) podmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać szpinak i podmażyć, aż się zredukuje (lub rozmrozi); następnie ddodać pokrojone drobno suszone pomidory i kawałki łososia. Chwilę podsmażyć razem. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać (uważać, żeby się nie zwarzyła). Chwilę ponownie poddusić. Doprawić solą, kolorowym pieprzem (lub poprostu zwykłym).

Sosem polać ugotowany al dente makaron. Można posypać parmezanem.

Smacznego!


*do sosu można dodać 1-2 ząbki czosnku.