Pizzoccheri - makaron gryczany

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Typowe danie lombardzkie, szczegolnie popularne w Valtellina slynnej z upraw gryki. Makaron gryczany mozna tu kupic gotowy w kazdym sklepie.

Na makaron:
250 g zwyklej pszennej maki
250 g maki gryczanej (zwanej tu fraina)
3 jajka
szczypta soli

Z tych skladnikow (plus kilka lyzek wody) zagniatamy dosc miekkie ciasto, zawijamy w scierke i odstawiamy na godzine.
Walkujemy na niezbyt cienki placek, kroimy na paski szerokosci palca a potem na kawalki dlugosci 5-6 cm. Przez “niezbyt cienki placek” rozumiemy grubosc ciasta dwa razy taka jak na normalne jajeczne makarony typu tagliatelle.

Na sos:
250 g kartofli obranych i pokrojonych w kostke
250 g kapusty wloskiej poszarpanej w kawaleczki
100 g masla
200 g sera Bitto (lub Fontina) – sery z Polnocy Wloch o mocnym smaku – ewentualnie zastapic jakims polskim zoltym serem o podobnej charakterystyce – ser kroimy w cienkie plasterki
50 g Grana Padano utartego (lub Parmezan)
1 cebula w cienkie talarki
1 zabek czosnku drobno siekany
5 listkow swiezej szalwii
sol

Stawiamy na gaz gar z duza iloscia osolonej wody i gotujemy w nim okolo 15-20 minut kartofle i kapuste. Kiedy warzywa juz dochodza, wrzucamy makaron i gotujemu jeszcze okolo 6 minut – makaron ma byc bardzo “al dente”.
Na patelni na polowie masla szklimy cebule, odcedzamy makaron z warzywami i wrzucamy cebule do makaronu.
Na reszcie masla smazymy czosnek i szalwie okolo 4-5 minut.
Do ogrzanej wrzatkiem wazy wkladamy warstwe makaronu z jarzynami, polewamy czescia masla z czosnkiem, przykrywamy plastrami sera oraz posypujemy tartym serem. Robimy kilka takich warstw – ostatnia ma byc serowa.
Podajemy bardzo gorace.

MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mniam, mniam... Zrobie, jak tylko kupie make gryczana
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jutro robię, więc wyciągam na wierch :lol:
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
rob, rob jest to jedno z moich ulubionych danek- tylko ,ze ja uzywam gotowego makaronu, a do sosu uzywam o wiele wiecej kapusty, nie robie z cebula a zwiekszam ilosc czosnku - no i calosc mieszam tradycyjnie w garnku, nic nie przekladam do zadnej wazy
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Chętnie bym to zobaczyła - chociaz na zdjęciu bo nazwa jest smakowita
icon_smile.gif
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Pytanie:
w TV widzialam, jak danie to na koniec daja do piekarnika. Nie w celu zapiekania tylko w celu roztopienia sie sera. Jest to ok czy ser rownie dobrze sie topi nie wkladajac gara do piekarnika.

Prosze o odpowiedz fachowcow od pizzoccheri, bo mam niesamowita chec ugotowac i pozrec to cudo :mrgreen: .
Z gory dziekuje .
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Jest to ok czy ser rownie dobrze sie topi nie wkladajac gara do piekarnika.
nie uznaje sie za fachowca, ale jadlam i robilam to juz dziesiatki razy a moj maz na tym wyrosl zatem odpowiem Ci z mojego doswiadczenia- jezeli uzyjesz fontiny , to Ci sie roztopi od razu bez koniecznosci wladania do piekarnika(posilkowalam sie w razie braku fontiny innymi serami,np. "zwyklymi" zoltymi i tez sie rozpuscily), stymze ja nie robie, tak jak jest w tym przepisie (czyli nie ukladam warstwami) lecz po odcedzeniu tej kapusty, ziemniakow i makaronu wrzucam ser bezposrednio do garnka, dodaje rozstopione maslo z szalwia i czosnkiem i razem wszystko mieszam i takie wykladam na talerze
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Przepis Magdy zmodyfikowalam z przyczyn obiektywnych.
Po pierwsze, przywiozlam sobie ze slonecznej Italii "gotowy" makaron
icon_cool.gif

Po drugie, nie mam wazy, bo ja wlasnorecznie zbilam
icon_mrgreen.gif

Po trzecie, ser Bitto lub Fontina sa artykulami nie do zdobycia na austryjackiej wsi
icon_frown.gif
.
Dojrzala Fontina jest serem o smaku porownywanym z gruyere.
Bitto, z kolei, jest rowniez bardzo "rasowy" i ostry (mieszanka z mleka krowiego i owczego). W takim wypadku zdecydowalam sie na rodzime, intensywne w smaku sery alpejskie tzw. Bergkäse.

Skladniki dla 2 osob:
170g makaronu Pizzoccheri
100g kartofli pokrojonych w kostke
140g kapusty wloskiej drobno pokrojonej
70g sera alpejskiego (Bergkäse) pokrojonego w cienkie plasterki 35g startego parmezanu
70g masla
1 bardzo duzy zabek czosnku
2 listki szalwii
sol

Piekarnik rozgrzac do 100°C i wstawic forme zaroodporna do zapiekanek. Do osolonego wrzatku wrzucic kartofle, kapuste wloska i makaron pizzoccheri. Makaron gotowac az bedzie al dente.
W miedzyczasie przygotowac sery, drobno pokroic czosnek i stopic maslo. Do goracego masla dodac listki szalwii i czosnek. Kilka minut "aromatyzowac" na srednim ogniu. Ugotowany makaron odcedzic wraz z jarzynami. W cieplej formie ukladac warstwe pizzoccheri z jarzynami na to ser, maslo i tak dalej. Ostatnia warstwa powinna byc serowa. Nastepnie nalezy wstawic forme do piekarnika (100°C) na okolo 5 minut i "pomoc" sie rozstopic serom. Nie zapiekac! Podawac bardzo gorace.

Smakowalo wysmienicie. Polecam. Magda, dziekuje za przepis
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: