- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Typowe danie lombardzkie, szczegolnie popularne w Valtellina slynnej z upraw gryki. Makaron gryczany mozna tu kupic gotowy w kazdym sklepie.
Na makaron:
250 g zwyklej pszennej maki
250 g maki gryczanej (zwanej tu fraina)
3 jajka
szczypta soli
Z tych skladnikow (plus kilka lyzek wody) zagniatamy dosc miekkie ciasto, zawijamy w scierke i odstawiamy na godzine.
Walkujemy na niezbyt cienki placek, kroimy na paski szerokosci palca a potem na kawalki dlugosci 5-6 cm. Przez “niezbyt cienki placek” rozumiemy grubosc ciasta dwa razy taka jak na normalne jajeczne makarony typu tagliatelle.
Na sos:
250 g kartofli obranych i pokrojonych w kostke
250 g kapusty wloskiej poszarpanej w kawaleczki
100 g masla
200 g sera Bitto (lub Fontina) – sery z Polnocy Wloch o mocnym smaku – ewentualnie zastapic jakims polskim zoltym serem o podobnej charakterystyce – ser kroimy w cienkie plasterki
50 g Grana Padano utartego (lub Parmezan)
1 cebula w cienkie talarki
1 zabek czosnku drobno siekany
5 listkow swiezej szalwii
sol
Stawiamy na gaz gar z duza iloscia osolonej wody i gotujemy w nim okolo 15-20 minut kartofle i kapuste. Kiedy warzywa juz dochodza, wrzucamy makaron i gotujemu jeszcze okolo 6 minut – makaron ma byc bardzo “al dente”.
Na patelni na polowie masla szklimy cebule, odcedzamy makaron z warzywami i wrzucamy cebule do makaronu.
Na reszcie masla smazymy czosnek i szalwie okolo 4-5 minut.
Do ogrzanej wrzatkiem wazy wkladamy warstwe makaronu z jarzynami, polewamy czescia masla z czosnkiem, przykrywamy plastrami sera oraz posypujemy tartym serem. Robimy kilka takich warstw – ostatnia ma byc serowa.
Podajemy bardzo gorace.
MzM
Na makaron:
250 g zwyklej pszennej maki
250 g maki gryczanej (zwanej tu fraina)
3 jajka
szczypta soli
Z tych skladnikow (plus kilka lyzek wody) zagniatamy dosc miekkie ciasto, zawijamy w scierke i odstawiamy na godzine.
Walkujemy na niezbyt cienki placek, kroimy na paski szerokosci palca a potem na kawalki dlugosci 5-6 cm. Przez “niezbyt cienki placek” rozumiemy grubosc ciasta dwa razy taka jak na normalne jajeczne makarony typu tagliatelle.
Na sos:
250 g kartofli obranych i pokrojonych w kostke
250 g kapusty wloskiej poszarpanej w kawaleczki
100 g masla
200 g sera Bitto (lub Fontina) – sery z Polnocy Wloch o mocnym smaku – ewentualnie zastapic jakims polskim zoltym serem o podobnej charakterystyce – ser kroimy w cienkie plasterki
50 g Grana Padano utartego (lub Parmezan)
1 cebula w cienkie talarki
1 zabek czosnku drobno siekany
5 listkow swiezej szalwii
sol
Stawiamy na gaz gar z duza iloscia osolonej wody i gotujemy w nim okolo 15-20 minut kartofle i kapuste. Kiedy warzywa juz dochodza, wrzucamy makaron i gotujemu jeszcze okolo 6 minut – makaron ma byc bardzo “al dente”.
Na patelni na polowie masla szklimy cebule, odcedzamy makaron z warzywami i wrzucamy cebule do makaronu.
Na reszcie masla smazymy czosnek i szalwie okolo 4-5 minut.
Do ogrzanej wrzatkiem wazy wkladamy warstwe makaronu z jarzynami, polewamy czescia masla z czosnkiem, przykrywamy plastrami sera oraz posypujemy tartym serem. Robimy kilka takich warstw – ostatnia ma byc serowa.
Podajemy bardzo gorace.
MzM