Brukselka faszerowana*

Qrtschak

Member
Gru 31, 2012
238
0
0
Brukselka faszerowana ... masą wątróbkową z pietruszką i koperkiem.

http://sepichce.blogspot.com/2013/03/bruks...aszerowana.html


Składniki:

- brukselka

farsz :

Jest to porcja służąca do faszerowania kurczaka ( przepis pojawi się jutro) a pozostała reszta jest wykorzystana do brukselek.

- wątróbka drobiowa 300 g
- 2 jajka
- masło 1/4 kostki
- sól i pieprz
- bułka tarta
- bułka czerstwa
- mleko
- pietruszka i koperek

Zaczynamy od farszu. Wątróbkę oczyszczamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z namoczoną w mleku czerstwą bułką. Masło ucieramy z żółtkami i łączymy z przemieloną masą. Dodajemy przyprawy i bułkę tartą następnie delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.

Brukselki przecinamy na połówki usuwamy środki i nakładamy farsz. Zapiekamy w 180*C przez 15 - 20 min (obok kurczaka
icon_razz.gif
) ... Podajemy na ciepło w oczekiwaniu na danie główne



Smacznego.
 

Załączniki

  • DSC_1953.jpg
    DSC_1953.jpg
    143.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_1973.jpg
    DSC_1973.jpg
    139.2 KB · Wyświetleń: 0

Qrtschak

Member
Gru 31, 2012
238
0
0
Do zrobienia w tak zwanym "miedzyczasie"
icon_razz.gif


po prostu wykorzystałem farsz jaki mi pozostał z dania głównego czyli kurczaka faszerowanego
icon_smile.gif


i jeszcze na pasztet zostało
icon_smile.gif


smacznie pozdrawiam