Maszyny do chleba-watek niedyskusyjny

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
chodzi za mna maszyna, na razie oglądam sobie w necie i porównuję i teraz mam do użytkowniczek pytania:

- czy w każdej maszynie można ustawić sobie np. samo wyrastanie ciasta, wyrabianie itd (bez pieczenia) - np ciasto na pizzę
- czy moc jest bardzo istotna (niektóre mają 600, inne 800)
- czy maszyna jest głośna?

z czytania wywnioskowałam, że najlepiej kupić maszynę z dwoma mieszadłami , te na które zwróciłam uwagę to moulinex, afk i alaska 9przekrój cenowy jest spory
icon_frown.gif
) .

Proszę o rady , co powinnam wiedzieć ,żeby był to udany zakup ?
anbetung.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ewo, juz kiedys gdzies pisalam, ze mialam i maszyny z 2 mieszadlami i z 1 i nie widzialam roznicy
maszyny mialam 3, zadna nie byla (nie jest) glosna
nie pamietam czy w tej najstarszej byl program na samo wyrastanie, ale w tych aktualnych chyba zawsze jest
gruebel_2.gif

zwroc uwage na wielkosc foremki, bo przy 'rodzinnych' wypiekach dobrze bys mogla mos wyrabiac wieksze porcje
to chyba tyle
icon_smile.gif
 

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
Bea73 @ 8 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=701239zwroc uwage na wielkosc foremki, bo przy 'rodzinnych' wypiekach dobrze bys mogla mos wyrabiac wieksze porcje
to chyba tyle
icon_smile.gif
Dzięki Bea , no to większe są te z 2 mieszadłami .

teraz się zastanawiam nad różnicą (poza ceną
icon_wink.gif
) w tych maszynch...ale to może osoby które mają maszyny się wypowiedzą...
ten moulinex to dosyć dużo kosztuje w porównaniu z innymi
gruebel_2.gif
co się w tym kryje? afk widziałam na allegro za ok 150 zł , alaska też się przewija ...i jakieś inne typu elta, clatronic...

chodzi za mną , i chodzi (to przez to ,że się tu naczytałam o pieczeniu chleba
icon_mrgreen.gif
)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Makro ma w aktualnej ofercie (6-19maja) Alaskę za 109 zl brutto. Znam wiele osob bardzo zadowolonych z tej maszyny. Tak jak kazda inna wyrabia ciasta drożdżowe, pierogowe, pizzowe i ucierane. Ma 12 programów, w tym samo wyrabianie i samo pieczenie. Nie bardzo widze sens przepłacac kierując sie tylko nazwą producenta, w sumie podstawowe programy sa we wszystkich podobne.
icon_smile.gif
 

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
kurcze, muszę przemyśleć (chyba kartę do makro to mamy już nieważną , bardzo dawno już byliśmy tam)
Buka a ona ma podłużną foremkę, i dwa mieszadła?

bo na allegro jak oglądałam to są dwa typy 2000 i 2600
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,625
2,905
113
Mysle, że mozna się reaktywować.
icon_smile.gif
Skontaktuj się z Informacją Makro, powiedzą, jak to zrobić.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Moim zdaniem 2 mieszadla sa uzasadnione jesli mozna wyrobic duzo ciasta. Sama sie nad taka maszyna zastanawilam: 1350 g / sa nawet 1500 g /. W koncu znowu wybralam poprzednia / z uwagi na zapasowe mieszadla i wiaderko, ktore juz mialam /.
Maszyny nie sa bardzo glosne: zreszta nie halasuja przez caly czs trwania programu.
Moc podobno nie ma zasadniczego znaczenia: czasem wieksza moc pokrywa wady samego pieczenia / moja ma 700 W i jest w porzadku /.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jedna z maszyn / nie wiem ktora / ma w instrukcji takie zalecenie: posmarowac dokladnie wnetrze wiaderka olejem i wstawic do piekarnika na 10 minut / temperatura 160°C /. Wyjac i dokladnie wytrzec papierem do celow kuchennych. Oczywiscie zrobic to przed pierwszym uzyciem maszyny.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
mam nadzieje ze ktos jeszcze zaglada do tego watku..
icon_smile.gif


zastanawia mnie taka rzecz - wiekszosc dziewczyn, ktore maja automaty do pieczenia chleba, wyrabia ciasto w maszynie, a piecze w piekarniku. ciekawi mnie bardzo z jakiego powodu
gruebel_2.gif

zamierzam nabyc taka maszyne w przyszlym tygodniu (glownie do wyrabiania drozdzowego, ale do chleba rowniez
icon_smile.gif
) i chcialabym wiedziec jak najwiecej na ten temat.
czy pieczenie w piekarniku jest spowodowane wysokimi kosztami eksploatacji takiej maszyny (zuzycie pradu itp), czy zupelnie czyms innym??

i jeszcze jedno pytanko, tak na marginesie. w przepisach podajecie jakies numery maki. przyznam sie ze jestem totalnym neptkiem w tej dziedzinie i zupelnie nie wiem co one oznaczaja oraz, co wazniejsze, gdzie te numery znalezc na mace.
w Anglii mam tylko make chlebowa zwykla lub strong, to ktora wybierac?

z gory dziekuje za cierpliwosc i odpowiedz na moje pytania
knuddel.gif
 

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
Poprostu pewne gatunki chleba ciasta, lepiej sie piecze w piekarniku.

Bo wymagają innej temperatury pieczenia, np chleb ciemny
albo pieczone w piekarniku inaczej smakują.

Albo tak mocno wyrastają, ze z maszyny uciekna, Albo foremka inna.

Ja zakupiłm ostatnio masazynę, i stosunek do niej miałam bardzo sceptyczny.
W lidlu razem z maszyna były mieszanki.

Wczoraj rozmieszałm ciapatę, 0.5 kg mieszanki i 360ml wody.
Czas nastawiłam na rano na 9.

Wyszedł wspaniały chlebek pachnący wilgotny w srodku. Po prostu czary.Bardzo szybko wyrobiła mi maszyna ciasto na cruasanty, które upiekłm w piekarniku.
Więc mozna tak i tak
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Ja piekę różnie-często w piekarniku w garnku żabkowym ale i w maszynie również/zalezy to od mego wolnego czasu/.W garnku skórka chleba jest o niebo lepsza i tylko dlatego w nim piekę.W maszynie mam bladą górę ale chleb/na zakwasie/ jest równie smaczny.Ale gdybym miała piec chleby tylko na drożdzach to raczej zastanowiła się czy warto i czy chęci nie opadną.Znam wiele osób/m.in.mamę/ u których maszyny kurzą się bo odeszła ochota na pieczenie.
Mieszanki do chleba drogie są -ja kupuję różne mąki i sypię bez ważenia na tzw.oko.650 kupuję w lidlu,Lubellę pełnoziarnistą w markecie,otręby,żytnią razową 2000.
 

lorraine

Member
Mar 7, 2010
29
0
0
jusandre, nie wiem jak wiekszosc, ja mimo ze mam maszyne od tygodnia wiem ze bede piekla w piekarniku zwykle, poniewaz lubie sobie bochenek uksztaltowac ladnie, nawet jesli pieke w blaszce (a mam teraz taka sliczna nowa, specjalna na chleb) to taki uformowany bochenek lepiej wyglada po prostu.
Bo juz sie zlapalam na tym ze nawet piekac w maszynie, pol godziny przed pieczeniem wyciagam ciasto i mieszadla , odgazowuje ciasto, formuje bochenek i wkladam z powrotem na ostatnie wyrastanie i pieczenie.
Niestety nie znam sie na makach angielskich, w Polsce numery oznaczaja typ maki, maka (pszenna) typ 550 to maka zupelnie biala, typ 2000 (najwyzszy) to ciezka maka razowa. W zytniej ta sama zasada obowiazuje, czym wyzszy numer tym bardziej maka razowa.

W mieszankach z lidla sa polepszacze i spulchniacze, wygladaja zachecajaco i przynajmniej 3 razy prawie je kupilam, owszem, ale naprawde nie po to pieke chleb w domu zeby sobie piec z chemia.

Dzis pieklam chlebek w maszynie na drozdzach ale z dodatkiem zakwasu, taki mialam przepis w ksiazeczce do maszyny.
To zdecydowanie dobry pomysl, jednak zakwasic troche to ciasto i bede musiala poeksperymentowac.
Zaczelam jakis czas temu od chlebow zakwasowych, maszyne za to mam tylko tydzien i niestety ale po zakwasowych to czysto drozdzowe juz nie odpowiadaja tak bardzo...

Maszyne mam z Lidla. Jest to odpowiednik bifinetta, z tym ze teraz nazywa sie SilverCrest. Sprawdzalam na stronie producenta, nawet instrukcje sa kropka w kropke takie same, model zreszta tez - KH 1171.
Moc 850 W, 2 mieszadla, 12 programow, timer chyba 13 godzinny, maksymalna wielkosc bochenka 1250 g.
Tutaj sobie mozna przejrzec instrukcje ze zdjeciem przed kupnem: http://www.kompernass.com/pages/index.php?...est&lang=pl
Cena w Lidlu zdecydowanie dobra 150 zl
daumen.gif