Maszyny do chleba-watek niedyskusyjny

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
dziekuje za odpowiedz, dziewczyny
icon_smile.gif


maszyna zostala zakupiona w sobote i od tego dnia chodzi codziennie, bo testuje rozne rzeczy - wypiek chleba, wyrabianie drozdzowego itp.
o ile drozdzowe wyszlo mi super (nareszcie! pierwszy raz w zyciu), to z chlebem ciagle cos jest nie tak. przede wszystkim mam wrazenie ze jest za niski (na Podaj Dalej zamiescilam nawet zdjecia mojego "bochenka"). no, ale moze z czasem dojde do wprawy.

marza mi sie jedynie ksztalty prawdziwego chleba, ale na to jeszcze musze zaczekac. bo nawet jak kupie koszyk do wyrastania w kasztalcie jaki mi pasuje, to i tak nie bede umiala pozniej przelozyc ciasta na blache
icon_mrgreen.gif


lorraine, ale o ile dobrze zrozumialam z Twojego postu, to nie wyrabiasz ciasta chlebowego na programia "wyrabianie", tylko na normalnym chlebowym programie i wyciagasz przedf pieczeniem??
 

lorraine

Member
Mar 7, 2010
29
0
0
Tak, lubie sobie dodac pracy ;)
Wyciagam (miedzy 2 a 3 rosnieciem), odgazowuje, formuje i wkladam z powrotem do maszyny na wyrastanie koncowe i na pieczenie.
Mam maszyne z 2 mieszadlami, wiec wychodzi mi ladny podlozny, nie nazbyt wysoki chlebek, jak z keksowki w zasadzie.
Piszac tamtego posta myslalam ze bede uruchamiac piekarnik i piec w piekarniku, ale poki co tego nie robie bo mi sie nie chce a taki uformowany chlebek z maszyny jest naprawde ladny, rowny, niepopekany, ksztaltny itd ;)




 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Zapytam z ciekawości, jak Ci ta maszyna wypieka górę?
 

lorraine

Member
Mar 7, 2010
29
0
0
W porzadku
icon_smile.gif

Najczesciej smaruje mlekiem po uformowaniu, zapomnialam dodac.
Ale i bez tego jest dopieczona - moze nie super zarumieniona, ale w porzadku, chrupiaca, nie rozmiekla.
Pieke na srodkowym poziomie wypieczenia skorki.
 

zuzka81

Member
Paź 27, 2010
1
0
0
Witam!!!
Przygodę z maszyna do pieczenia zaczynam od dziś.Dostałam maszynę od siostry optimum CH 9000 tylko mam jeden problem siostra zgubiła miarkę do niej!Wiecie może jaka jest gramatura tej miarki???Dzięki z góry za odpowiedz.Pozdrawiam
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Od jakiegos czasu nie mam maszyny do chleba, ale ciągle nachodzi mnie chęć kupna. Rozsądek podpowiada, że na tę ilość pieczywa, którą ja potrzebuję zakup sie nie opłaca, natomiast jakość chleba w handlu każe kupić i to jak najszybciej.
icon_mrgreen.gif

O braku miejsca w kuchni nie będę nawet nic mówić.
ugly_08.gif

Spotkałam (słowo daję, że przypadkiem
icon_mrgreen.gif
) takie dwa typy maszyn: https://allegro.pl/automat-do-chleba-wypiek...7701297424.html jedna dośc prosta, ale o fajnym dizajnie, a druga z fajnymi funkcjami, w tym do bagietek: https://allegro.pl/wypiekacz-chleb-dzem-pf6...5768249466.html

Co myslicie o samym pomyśle na maszynę i która bardziej Was rajcuje?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
obie wydają się okej , ale ja się przyznam ,ze piekę tylko w piekarniku , a starą maszynę(jak wydawałam nie była stara) dałam znajomym, od 2005 roku nie kupuję pieczywa, jest tylko domowe
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Buko, mocno się zastanów czy aby na pewno jest Ci niezbędna ta maszyna. Ja kupiłam kilka ładnych lat temu i..................................i stoi i kurz zbiera. Raptem kilka razy użyłam. Do wyrabiania ciasta mam co innego a piec to ja lubię w piekarniku. Strasznie mnie wk....y te dziury od spodu wypieku, choć wyjmowałam motylki żeby jak najmniejsze były.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,838
63
48
Buko z Twojego wpisu wynika że mialas kiedyś maszynę? Używalaś?
Ja przez pierwszy rok po kupnie używalam non stop. Teraz sporadycznie.
Gdybym miała kupowac to tą bez funkcji bagietek, bonciasto bagietkowe mozna zrobić w tej drugiej i upiec w piekarniku. A doplacać 2x dla kilku bułek?
U mnie maszyna chodzi jak mam gosci - gorąca chałka z kruszonką na sniadanie.... mniam. Chyba nastawię jutro rano.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,319
1,584
113
Nie mam i mnie nie nęci. Kilka osób znam, co mają i albo zupełnie nie używają albo używają do mieszania ale nie do pieczenia. Do mieszania chleb mam rękę, a do wyrabiania bułek MUMa.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Jak miałam, to używałam, nawet dość intensywnie, a że było nas więcej więc i do ciasta na pierogi, i do chleba, ale piekłam w piekarniku, bo nie rumieniła wierzchu. Ten tańszy model na zdjęciu ma chleb ładnie przyrumieniony, ale to można dorobić nawet fotoshopem. Niektóre droższe modele mają funkcję obiegu gorącego powietrza i te rumienią chleb dookoła.
Dzięki za opinie, chyba mi przeszło.
anbetung.gif
Do wyrabiania mam przecież MUMa, a piekłabym i tak w piekarniku. I nie jest do końca tak, że maszyna zrobi wszystko akuratnie, tez trzeba pilnować wyrabiania i wyrastania.

 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Miałam do bagietek moulinex z 2 grzałkami.Szybko odechciało mi się bagietek bo 4 małe sztuki tylko wychodzą a zachodu było dużo.Podpiekał gorę bo były 2 grzałki ale dość szybko zaczęły przeskakiwać mieszacze i jakby zacierać się przy wiekszej ilości mąki.Teraz mam z lidla i wcale dużo gorzej nie piecze.Cena bez porównania.Automat słuzy mi tylko do mieszania i pierwszego rośnięcia ew do wypieku naszej forumowej drożdżówki z automatu.Wolimy chleb z piekarnika.Wyrabiam w nim tez faworki.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,319
1,584
113
Ja co jakiś czas na coś się napalam. Ostatnio na masażer. Na szczęście nie zawsze rzucam się od razu na kupowanie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
I ja, nauczona doświadczeniem, z chęcią na zakup staram sie przespać. Od jakiegoś czasu mówię sobie, że jak do tej pory nie odczułam braku, to znaczy, że nie jest mi to potrzebne. Działa (przeważnie, he he).
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Krystyna9 @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641798Buko, mocno się zastanów czy aby na pewno jest Ci niezbędna ta maszyna. Ja kupiłam kilka ładnych lat temu i..................................i stoi i kurz zbiera. Raptem kilka razy użyłam. Do wyrabiania ciasta mam co innego a piec to ja lubię w piekarniku. Strasznie mnie wk....y te dziury od spodu wypieku, choć wyjmowałam motylki żeby jak najmniejsze były.
O, to to
icon_wink.gif
Dokładnie zacytowałaś to co miałam napisać
icon_smile.gif


Mam z lidla, parę razy użyłam.
 

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Ja od pół roku mam TAKĄ Piekę co drugi, trzeci dzień. Ma zalety i wady. Zaletą jest możliwość jednoczesnego wyrabiania i wypieku dwóch różnych chlebów.I to, ze ma dwa programy, które sama ustawiasz, a maszyna zapisuje i stosuje. Wady ma tylko dwie. Jedna to dokładnie skopana książka z przepisami. Ani jeden się nie udał. Drugi to zbyt nisko umieszczona grzałka, dlatego nie do końca radzi sobie z chlrbami pełnoziarnistymi. Są zjadliwe, ale zawsze zapadnięte w środku.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,873
214
63
Buka @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641806Jak miałam, to używałam, nawet dość intensywnie, a że było nas więcej więc i do ciasta na pierogi, i do chleba, ale piekłam w piekarniku, bo nie rumieniła wierzchu. Ten tańszy model na zdjęciu ma chleb ładnie przyrumieniony, ale to można dorobić nawet fotoshopem. Niektóre droższe modele mają funkcję obiegu gorącego powietrza i te rumienią chleb dookoła.
Dzięki za opinie, chyba mi przeszło.
anbetung.gif
Do wyrabiania mam przecież MUMa, a piekłabym i tak w piekarniku. I nie jest do końca tak, że maszyna zrobi wszystko akuratnie, tez trzeba pilnować wyrabiania i wyrastania.
No właśnie mi się wydawało, że masz MUMa, wtedy naprawdę szkoda kasy na maszynę. Mnie najbardziej w maszynie wkurzały dziury i rozmiar bochenka, taki ni w pięć ni w dziewięć.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Fakt, dziury były paskudne, jak sie wyszarpywało motylki po upieczeniu.
icon_rolleyes.gif
Starałam sie to robić przed rośnięciem ciasta.
Maszyna Jobi to spory kombajn.
icon_smile.gif
Z przepisów załączonych do mojej maszyny upiekłam tylko jednego gniota, reszta chlebów już była z Cina.
Zdecydowanie mi przeszło.
icon_lol.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,613
1,148
113
Buka @ 4 Jan 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1641829Fakt, dziury były paskudne, jak sie wyszarpywało motylki po upieczeniu.
icon_rolleyes.gif
Starałam sie to robić przed rośnięciem ciasta.
Maszyna Jobi to spory kombajn.
icon_smile.gif
Z przepisów załączonych do mojej maszyny upiekłam tylko jednego gniota, reszta chlebów już była z Cina.
Zdecydowanie mi przeszło.
icon_lol.gif
Buko, akurat dzisiaj artykuł o maszynach (i, cenniejsze, uwagi użytkowników) https://www.newsweek.pl/trendy-i-inspiracje...utm_campaign=SG