Jajka faszerowane*

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Potrzebujemy:

6-8 jajec ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
ogóreczek z octu
kawałek cebulki drobno posiekanej
sól, pieprz

Jajca obieramy ze skorupek, kroimy na połówki wzdłuż, wyciągamy żółtka.
Ogórka, szczypiorek i cebulkę dorbniutko siekamy. Trochę szczypiorku odkładamy do posypania.
Żółtka plus jedno białko rozcieramy widelcem z majonezem z całą resztą składników.
Wkładamy taką masę do woreczka, odcinamy róg i wyciskamy masę do miejsc po żółtkach
icon_smile.gif
Układamy na półmisku, posypujemy szczypiorkiem.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Jako, że w temacie nie jest powiedziane dokładnie
icon_wink.gif
czym faszerowane te jajka, to ja pokażę swoją wersję zrobioną wczoraj na śniadanie.
Farsz to drobniutko posiekana maleńka cebula przesmażona na maśle ze startymi na grubej tarce dwiema pieczarkami. I to wymieszane z wyjętymi żółtkami, sól, pieprz i kleks majonezu na wierzch.

608m.jpg

606m.jpg
 

Załączniki

  • 608m.jpg
    608m.jpg
    49.7 KB · Wyświetleń: 1
  • 606m.jpg
    606m.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Hazo, pysznie wygladaja.

Farszerowane jajka sa u nas bardzo popularne. Robimy podobny do Agatkowego, czasem dodajemy musztarde w proszku lub mild curry.
Jesli lubicie niebieskie sery to zoltka mozna polaczyc na przyklad ze Stiltonem, Roquefort, 15g na kazde zoltko powinno wystarczyc, ubic z majonezem i smietanka. Czasem dodaje oliwki faszerowane papryka czerwona.
Albo do przetartego przez sito zoltka dodaje smietane kwasna i puree pomidorowe lub mieszam zoltko z sosem tatarskim, albo wedzona ryba. Przyprawiam dobrze.

Idealne na wielkanocny stol.