„Chleb Babci za pół ceny”

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
Gucio @ 21 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1422938A ta łyżeczka zakwasu to nie wystarczy na razowca
gruebel_2.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wow! Przepis dla mnie!
Bo niestety zakwasu nie moge hodowac. Zawsze plesnieje
icon_sad.gif

Ale kilka dni wytrzyma
icon_razz.gif


100% maki zytniej? Nie trzeba pszennej?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Jestem początkująca w temacie pieczenia ale udało mi się upiec chleb z tego przepisu. Nie jest jeszcze doskonały ale będę próbowała dalej. Mam jednak pytanie czy z tym zakwasem trzeba dalej tak postępować jak z tym normalnym. Tzn. czy do upieczenia następnego chleba trzeba przygotować ciasto zakwaszone? Jak postępować dalej z tym zakwasem przy kolejnym pieczeniu?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
To zależy jaki chleb chcesz upiec. Najlepiej jednak dodać do niewielkiej ilości zakwasu mąkę i wodę w kilku porcjach. Taki zaczyn jest zawsze pewniejszy.
Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, postepujesz z nim jak z każdym zakwasem.
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
A gdyby tak zakwas raz na jakis czas ziemniakiem dokarmić?
Ma to sens? Czy ziemniak miał tylko szybki start zagwarantować?
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
mirabbelka @ 8 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1495528Ziemniak przyspiesza fermentacje początkowa. Jakoś nie bardzo widzę sensu dokarmiania już gotowego zakwasu.

Chyba ze Twój zakwas ma jakieś specjalne zachcianki
rofl.gif
Póki co się z tym zakwasem dopiero bliżej poznajemy i chciałabym, żeby mu było jak najlepiej
icon_smile.gif


Wczoraj wieczorem upiekłam już na nim chleb - ale z mąki żytniej 2000 i do tego jeszcze z owsianą.
Mała porcja eksperymentalna: urósł ale nie zbyt wiele, zwarty i nic się nie kruszy. Smaczny.
Czyli chyba ok, tylko zakwas za młody jeszcze na takie cięższe chleby.

Ogólnie ziemniaczany zakwas to mistrzostwo świata - można prawie spontanicznie ( cóż tam 2 dni
icon_smile.gif
) upiec fajny chleb, szybko działa, ładnie rośnie!
I nawet jeśli się go przypadkiem 'zamorduje' czy 'zagłodzi' ( co niestety mi się zdarza), bez problemu da radę wyprodukować nowy.
anbetung.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Dziś następny chleb - tym razem maszynowy. Żytni z mąki 2000 z otrębami owsianymi.
Baaardzo miło mnie zaskoczył. Piekłam bez konkretnego programu, włączyłam mieszanie, odpoczął, znowu mieszanie i dałam mu długo wyrastać.
Jest niższy ( po upieczeniu 3/4 wys. pojemnika), ale dzięki temu górę też ma ładnie przyrumienioną.

Czuję, że znowu załapałam 'bakcyla' chlebowego! Idę szukać nowych przepisów
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,565
1,097
113
Jestem zupełnie zielona w kwestii pieczenia chleba ale czas to zmienić
icon_mrgreen.gif

Nastawiłam zakwas. Okazało się, że zdobycie żytniej mąki chlebowej graniczy z cudem. Miałam żytnią razową i taką nastawiłam. Już raz dokarmiłam, ok. północy dokarmię drugi raz. I tu pojawia się problem... Jutro rano idę do pracy i raczej nie zdążę z wyrastaniem i pieczeniem, jak postąpić? Zakwas zostawić w lodówce do wieczora? W ciepłym chyba mi "przerośnie" ? Wyrobić i piec wieczorem?
Jedno wiem na pewno... Najpierw powinnam zdobyć składniki i zapoznać się z literaturą fachową a później zabierać za ciasto
gruebel_2.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
h-elen @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1497026Jestem zupełnie zielona w kwestii pieczenia chleba ale czas to zmienić
icon_mrgreen.gif

Nastawiłam zakwas. Okazało się, że zdobycie żytniej mąki chlebowej graniczy z cudem. Miałam żytnią razową i taką nastawiłam. Już raz dokarmiłam, ok. północy dokarmię drugi raz. I tu pojawia się problem... Jutro rano idę do pracy i raczej nie zdążę z wyrastaniem i pieczeniem, jak postąpić? Zakwas zostawić w lodówce do wieczora? W ciepłym chyba mi "przerośnie" ? Wyrobić i piec wieczorem?
Jedno wiem na pewno... Najpierw powinnam zdobyć składniki i zapoznać się z literaturą fachową a później zabierać za ciasto
gruebel_2.gif
1.Zakwas na żytniej razowej to matka wszystkich zakwasow, bardzo dobrze zrobilas.
2. Poki młody niech sobie stoi na blacie w kuchni , a Ty go dokarmiaj i dokarmiaj, najwygodniej w misce.
3. To ,że powinnas poczytac wątki chlebowe na cinie, to sama odkrylas.
4. Skoro nie masz maki chlebowej zytniej to jaki chleb chcesz piec?
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Agatko - zdjęcie telefonem słabiutkie mi wyszło. Następnym razem obiecuję
icon_smile.gif


Helen, hmmm... ja też dość zielona jestem w te sprawy - poradzić mogę tylko na podstawie własnych eksperymentów.
Co do mąki, dziwne - u nas w zwykłym osiedlowym sklepie i 720, i 2000.
Pierwszy chleb z tego przepisu piekłam też z 2000 żytniej i mimo, że smaczny, mało mi wyrósł i dość zbity się okazał.
Moim zdaniem zakwas był za młody i za słaby do takiej mąki.

Może jeśli nie masz przeciwskazań, dodaj tym razem jakąś część ( 1/3) mąki pszennej 650?

Co do procedur - może zrób zaczyn chlebowy? Dodaj do zakwasu ze 150g mąki żytniej, postaw w cieple, a po pracy do zakwaszonego ciasta dodasz resztę składników i chleb wyrobisz? Myślę, że to raczej pomoże, niż zaszkodzi...
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,565
1,097
113
qd @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=14970451.Zakwas na żytniej razowej to matka wszystkich zakwasow, bardzo dobrze zrobilas.
2. Poki młody niech sobie stoi na blacie w kuchni , a Ty go dokarmiaj i dokarmiaj, najwygodniej w misce.
3. To ,że powinnas poczytac wątki chlebowe na cinie, to sama odkrylas.
4. Skoro nie masz maki chlebowej zytniej to jaki chleb chcesz piec?
Dzisiaj znalazłam ostatni kilogram mieszanki: Chleb Polski - Podhalański owsiany /mąka pszenna, mąka owsiana (26%), otręby owsiane (6%), sól/. O ile jutro nie kupię żytniej 720 to zamierzałam dać tę mieszankę. Myślisz, że to dobry pomysł?
Ja byłam w osiedlowych sklepach i Intermarche... Widać albo moda na pieczenie żytniego albo może zupełny brak zainteresowania i zaopatrzenia nie robią.
qd, dzięki za pomoc
icon_smile.gif

Aniq, dzięki.
Wasze uwagi zostały wzięte do serca
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
h-elen @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1497057Dzisiaj znalazłam ostatni kilogram mieszanki: Chleb Polski - Podhalański owsiany /mąka pszenna, mąka owsiana (26%), otręby owsiane (6%), sól/. O ile jutro nie kupię żytniej 720 to zamierzałam dać tę mieszankę. Myślisz, że to dobry pomysł?
Ja byłam w osiedlowych sklepach i Intermarche... Widać albo moda na pieczenie żytniego albo może zupełny brak zainteresowania i zaopatrzenia nie robią.
qd, dzięki za pomoc
icon_smile.gif

Aniq, dzięki.
Wasze uwagi zostały wzięte do serca
icon_mrgreen.gif
Mieszanka jako taka ma zapewne na torebce przepis jak zrobic ten chleb. Poniewaz proporcje maki-wody- zaczynu sa istotne w procesie, nie ryzykowalabym uzycia tej mieszanki do receptury chleba z tego watku. Szczegolnie, jak nie masz doswiadczenia.

Zdziwilam sie, ze w Intermarche nie ma żytniej chlebowej, moze wykupili? Ja swego czasu wlasnie tam nabywalam, z Młyna w Stoisławiu ( i wkurzałąm sie, ze w opakowaniu 900 g zamiast 1000 - opisane wyraznie, ale - sama wiesz).

Trudno mi Cie namawiac na wyjazdy do Szczecina, ale moze corka dostarczy Ci zapasy? Moim zdaniem najlepiej kupowac mąki żytnie z firmy http://www.gdanskiemlyny.pl/- najlepsze cenowo i bardzo sprawdzone jakosciowo. Maja pelnoziarnista 2000, żurkowa ( bez oznaczenia, ja przyjmuje ze 1450) i białą 720.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,565
1,097
113
Tak, mieszanka ma na opakowaniu przepis ale na chleb na drożdżach. Ja chciałabym na zakwasie zrobić. Jutro zobaczę w innych sklepach. Dzięki za podpowiedzi
wink.gif
 

Klimt

Banned Spam
Sty 15, 2014
2
0
0
Robiłem coś podobnego ale nie dokładnie takie samo. Na początku kupowałem kwas, potem robiłem swój. Moja wersja nie wiem czy jest taka za pół ceny, bo na jedzeniu i zdrowiu nie oszczędzam. W mojej wersji jest bardzo dużo nasion, przez co chleb jest super zdrowy, pełny witamin i błonnika.
Foremka z upieczonym chlebkiem waży tyle co 30 chlebów dmuchanych powietrzem ze sklepu. A takich jest coraz więcej, rodem z zachodu.. Zrobili by obowiązek sprzedaży chleba na wagę, wtedy by był ukrócony proceder robienia wielkich bochenków z powietrza ;)
To, że coraz trudniej o dobre i zdrowe pieczywo, na zakwasie i z nasionami, spowodowało, że juz chleba w ogóle nie kupuję, tylko robie sam
icon_smile.gif