Omlet (placek) owsiany z owocami*

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,304
1,601
113
Normalnie poczułam wyzwanie
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,304
1,601
113
Noo... poczuję się tak importowo-lusksusowo
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Nie pamietacie 'wersji importowych'
icon_wink.gif
Toz wszysko co na import bylo lepsze niz na rynek krajowy...(Jak juz sie udalo kupic
rofl.gif
)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,349
3,610
113
Pamiętamy. Importowe i eksportowe.
icon_mrgreen.gif

Też sobie jutro zapodam odrobinę luksusu.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Posmakował nam omlet i to bardzo. Teraz kombinuję nad wersją de lux.

Dorzucę płatków migdałowych i suszoną żurawinę, poleję zmiksowanymi truskawkami.
Zastanawiam się, czy do wersji wytrawnej pasowałby podsmażony na chrupko wędzony boczek (w kostkę)
gruebel_2.gif
, na to wylać ciasto. Podać z rukolą.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,349
3,610
113
Pasowałby.
mniam.gif

U mnie dziś wyjątkowo na słodko z płatkami migdałów i kilkoma pokrojonymi w paski morelami.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Zastanawiałam się nad boczkiem, bo z płatkami owsianymi. Bez mleka i przyprawiony powinien być ok. Do tego dużo zielska.
lecker.gif


Może wydamy książkę "Omlet owsiany na tysiąc sposobów"
icon_mrgreen.gif
.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
A mnie coś nie wyszło z tym omletem. Płatki namoczyłam rano, ok. 70 gramów zalałam 4 łyżkami wody, płatki mam tylko te grube. Moczyły się dobre dwie godziny, do nich dodałam 3 jajka ale malutkie takie i jednego rozgniecionego banana, smażyłam na maśle klarowanym i musiałam podzielić omlet na 4 części, żeby go przewrócić bo się rozwalał okropnie (sposób z talerzem lub pokrywką nie zdałby egzaminu, masa by się po prostu posypała). Teraz tak patrzę na zdjęcie Boshki i chyba jajek u mnie było za mało, a płatki zbyt grube, u Boshki widać ściętą masę jajeczną, u mnie było widać głównie płatki. I nie dałam rady zjeść całości niestety, następnym razem użyję drobnych płatków i dam ich mniej, bo chyba złe proporcje były powodem porażki
icon_wink.gif


Joanno, właśnie wsiąkłam w wątek boczkowy, szkoda że wcześniej nie zwróciłam na niego uwagi, bo bym dzisiaj na rynku kupiła produkty i boczek by się już piekł
lecker.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
kermidt @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439068Elu, cynamon nie obniza cukru? Cos mi sie kolacze.
A na pewno wiem, ze oszukuje kubeczki smakowe jakby sie jadlo cos slodkiego.
Ja czytałam, że reguluje.

Boshka @ 4 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439265jesli wam smakuje ten placek, mozna zrobic wersje deluxe (czyli importowa
icon_wink.gif
). Mozna zastapic czesc owsianych zmielonymi migdalami albo wiorkami kokosowymi czy swiezym startym kokosem
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Jesli macie za grube platki mozna je zmielic w starym mlynku do kawy (takim NRD-owskim) albo w blenderze. A jak dluzej pokrecicie w blenderze, bedziecie miec make owsiana
icon_biggrin.gif


Synamon, jak i pare innych substancji zmniejsza insulinoodpornosc, wiec dlatego jest dobry dla osob z cukrzyca (zwlaszcza ta nabyta czy ciazowa)

 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Mąkę mam gotową ale faktycznie płatki można blenderem potraktować. Tylko może te gotowe drobne błyskawiczne będą szybciej nasiąkały, do owsianki wystarczy je zalać wrzącym mlekiem, czy wodą, więc tu powinny się sprawdzić też.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
imp_act @ 5 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439426Ktoś ma w domu jeszcze taki sprzęt?
icon_smile.gif
Musiałby mieć ponad 20 lat. Ja lubię te grube płatki, zdrowsze i bardziej wyczuwalne.
Ja miałam, ale gdzieś się zapodział, niestety. Bardzo by mi się teraz przydał.
fiesgrins.gif

A płatki owsiane zmieli każdy blender, nawet ten najsłabszy. Często robię w ten sposób swoją mąkę owsianą.
icon_smile.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,304
1,601
113
Ja też lubię grube płatki, do jogurtu tylko takie, bez namaczania, jeszcze chrupiące. Ale tu używam płatków błyskawicznych z Lidla.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,349
3,610
113
dziunia @ 5 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1439403A mnie coś nie wyszło z tym omletem. Płatki namoczyłam rano, ok. 70 gramów zalałam 4 łyżkami wody, płatki mam tylko te grube.
Za dużo płatków na 2 jajka.
Dziś zważyłam - 4 płaskie łyżki lidlowych ważyło 31 g. Wyszedł super.
Odwracam za pomocą talerzyka, bo się na stare lata zrobiłam niezdarna i boję się przewracać łopatką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Joanno, własnie tak myślałam, płatków dałam ok. 6 łyżek i to było prawie 70 gramów, czyli moje płatki cięższe od lidlowskich. W ogóle w Lidlu są teraz też grube płatki, torebka jest częściowo żółta i stoją obok tych błyskawicznych niebieskich, ale kupię te drugie specjalnie do tego omletu bo grube mam w młynie taniej.