Obiecane ciasteczka dla Ciebie Joanno:
Ciastka "sloneczka"
30 dkg. maki krupczatki
20 dkg masla
3 surowe zoltka
(ciasto nie zawiera cukru)
(maslo musi byc prawdziwe 100%, zadne mieszanki i margaryna wykluczona)
do przelozenia:
30 dkg marmoladki, porzeczkowej najlepiej, moze byc z czerwonych lub czarnych porzeczek, w ostatecznosci jakis kwaskowaty koniecznie dzem, ale porzeczek nic nie zastapi.
na lukier:
2 bialka, wanilia (ekstrat), 20 dkg cukru pudru
Wykonanie:
przesiana make przesiekac nozem z zimnym maslem, dodac zoltka, szybko zagniesc, odstawic pod przykryciem do lodowki na 10 min. W tym czasie sporzadzic lukier: utrzec palka w misce bialka z cukrem na biala gesta mase (nie ubijac), dodac ekstrat wanilii, robi sie w kilka minut.
Ciasto cienko rozwalkowac na 1/3 cm., wykrawac krazki kieliszkiem ok. 5 cm. nie wieksze, kazdy posmarowac nozem lukrem, ulozyc na blaszce (nie smarowac blaszki) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. az lukier bedzie kremowo - bezowy, nie piec dluzej, bo sie spala. Zdejmowac gorace natychmiast na stolnice. Kiedy ostygna smarowac po wewnetrznej stronie marmoladka i zlepiac po 2 lukrem na zewnatrz. Wychodzi ok. 40 krazkow, czyli 20 ciasteczek laczonych po 2.
Ciasteczka te maja historie w mojej rodzinie z czasow okupacji. Pieklam wielokrotnie, sa znakomite, dobre na prezent tez.
Ciastka "sloneczka"
30 dkg. maki krupczatki
20 dkg masla
3 surowe zoltka
(ciasto nie zawiera cukru)
(maslo musi byc prawdziwe 100%, zadne mieszanki i margaryna wykluczona)
do przelozenia:
30 dkg marmoladki, porzeczkowej najlepiej, moze byc z czerwonych lub czarnych porzeczek, w ostatecznosci jakis kwaskowaty koniecznie dzem, ale porzeczek nic nie zastapi.
na lukier:
2 bialka, wanilia (ekstrat), 20 dkg cukru pudru
Wykonanie:
przesiana make przesiekac nozem z zimnym maslem, dodac zoltka, szybko zagniesc, odstawic pod przykryciem do lodowki na 10 min. W tym czasie sporzadzic lukier: utrzec palka w misce bialka z cukrem na biala gesta mase (nie ubijac), dodac ekstrat wanilii, robi sie w kilka minut.
Ciasto cienko rozwalkowac na 1/3 cm., wykrawac krazki kieliszkiem ok. 5 cm. nie wieksze, kazdy posmarowac nozem lukrem, ulozyc na blaszce (nie smarowac blaszki) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. az lukier bedzie kremowo - bezowy, nie piec dluzej, bo sie spala. Zdejmowac gorace natychmiast na stolnice. Kiedy ostygna smarowac po wewnetrznej stronie marmoladka i zlepiac po 2 lukrem na zewnatrz. Wychodzi ok. 40 krazkow, czyli 20 ciasteczek laczonych po 2.
Ciasteczka te maja historie w mojej rodzinie z czasow okupacji. Pieklam wielokrotnie, sa znakomite, dobre na prezent tez.