Nalewka agrestowa*

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
jak zwykle schrzaniłam przepis ?! dziś otwieram słoik próbuje i co sie okazuje nie dodałam cukru ??????
czy mogę dodać cukier i ponownie odstawić na tydzień ????
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
Nie wiem, w którym jesteś miejscu z tą nalewką....ale wg. mnie możesz śmiało dodać cukru lub ew. syropu cukrowego....na pewno Ci się uda
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Po rocznej przerwie WRÓCIŁAM!!!
icon_smile.gif

Dziś nastawiam moją ukoFaną agrestówkę. Zaraz zasuwam po alkohol i imbir...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
wink.gif


Już stoi... Za dwa tygodnie filtrowanie, a potem bolesne, bo długie, oczekiwanie... :D
Zachęcam niezdecydowanych...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dot.

Member
Maj 30, 2008
1
0
0
dziewczyny może któraś mi pomoże z tą nalewką, czy wanilia powinna być przekrojona na pół czy wsadzona w całosci? dziekuję ślicznie za pomoc
icon_smile.gif
 

basiorek

Member
Gru 2, 2008
2
0
0
Dot. @ 22 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=876749dziewczyny może któraś mi pomoże z tą nalewką, czy wanilia powinna być przekrojona na pół czy wsadzona w całosci? dziekuję ślicznie za pomoc
icon_smile.gif
Ja dzisiaj pędzę na rynek szukać agrestu - a osobiście przetnę wanilie - dla lepszego aromatu ;D

Dla chętnych uprzejmie donoszę, że aby otrzymać wódkę 50% należy do litra spirytusu dodać 0,95 l przegotowanej wody ( w odwrotnej kolejności spiritus do wody - można wtedy zrobić podwójną porcję z takiej ilości powstałego alkoholu)
 

basiorek

Member
Gru 2, 2008
2
0
0
mam pytanie - ostatnim rzutem na taśme zdobylam - bardzo dojrzały agrest (mam nawet wrażenie, że przedojrzały - tylko u jednej pani na straganie znalazłam - nie było wyjścia...) za to pytanie dotyczy imbiru - czy kroić go w plastry czy w kawałku, no i czy obierać - czy tylko dokładnie wyszorować szczoteczką
icon_rolleyes.gif
Proszę o odpowiedź a i czy ktoś używał cukru trzcinowego??? Może to fajne połączenie - ja osobiście wsadzam trzcinowy gdzie tylko można ;D
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Dot. @ 22 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=876749dziewczyny może któraś mi pomoże z tą nalewką, czy wanilia powinna być przekrojona na pół czy wsadzona w całosci? dziekuję ślicznie za pomoc
icon_smile.gif
nie wiem jak powinno być, a ja daję całą laskę.

basiorek @ 28 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=878350mam pytanie - ostatnim rzutem na taśme zdobylam - bardzo dojrzały agrest (mam nawet wrażenie, że przedojrzały - tylko u jednej pani na straganie znalazłam - nie było wyjścia...) za to pytanie dotyczy imbiru - czy kroić go w plastry czy w kawałku, no i czy obierać - czy tylko dokładnie wyszorować szczoteczką
icon_rolleyes.gif
Proszę o odpowiedź a i czy ktoś używał cukru trzcinowego??? Może to fajne połączenie - ja osobiście wsadzam trzcinowy gdzie tylko można ;D
Imbir obrany daję, w 1-2 kawałkach.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Szlag jasny, jeżeli znowu w tym roku przegapiłam agrest to stanowczo przegięłam!
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Jan K

Member
Mar 28, 2009
7
0
0
Mam takie pytanko - niestety mam bidę jeśli chodzi o słoiki i mam tylko dwa słoje jednolitrowe. Niestety same elementy "suche" podzielone na pół zajęły po 3/4 objętości słojów (tak to wszystko inteligentnie zaplanowałem...) i nie zmieściłoby się po pół litra płynu. Więc w desperacji wymyśliłem, że zaleję samym spirytusem 95% i po filtrowaniu dodam wody. Nalałem po 263ml spirytusu do każdego słoika (wg. tabeli rozcieńczania), potem doleję po 252ml wody. Czy to ma w ogóle sens? Czy może moimi amatorskimi metodami zmarnowałem dobre składniki?
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
W nalewkach dopiero raczkuję, ale coś mi świta, że spirytus do zalewania owoców trochę za mocny i nie wyciągnie odpowiednio smaku. Pewna jednak nie jestem, więc może ktoś mądrzejszy się zaraz wypowie.

A ja właśnie oczyściłam agrest (całe pół kilo przywiozłam z działki
icon_biggrin.gif
) i czytam, co by tu do niego dodać....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Nie sądzę żebym była dużo mądrzejsza, ale nalewki robię. Najczęściej owoce zalewam najpierw wódką (a nie spirytusem) . Wódka dobrze byłoby żeby miała 50 - 55 % , u nas chyba o taką trudno ale za wschodnią granicą już nie ma problemu. Mnie jednak wystarcza taka wódka, jaka jest w kraju.
Po nasyceniu zlewam ten nastaw, a owoce zasypuję cukrem i czekam, zeby cukier się rozpuścił. Zlewam ten płyn i łączę oba razem.
Są oczywiście wyjątki, np. pigwowca najpierw zasypuję cukrem a potem dopiero dodaję alkohol.
 

Jan K

Member
Mar 28, 2009
7
0
0
Właśnie tego się obawiam, że zbyt mocny alkohol w jakiś sposób zaszkodzi procesowi "wyciągania" smaku z owoców...