Marchewki z kruchego ciasta*

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z bloga Na Miotle.

Sztuk wyszło ponad 30 ale nie liczyłam dokładnie.
Jako foremek użyłam metalowych końcówek z rękawa cukierniczego.
Posłużyłam się tym instruktażem.

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
100 g masła
1 jajo
1 żółtko
100 ml gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
białko do posmarowania ciasta
pomarańczowy barwnik

Z mąki, masła, jaja, żółtka, soli i śmietany zagnieść ciasto, schłodzić.
Foremki lekko natłuścić przed pierwszym pieczeniem. Blachę wyłożyć pergaminem.
Kawałek ciasta rozwałkować i kroić na paski. Paski ciasta okręcać wokół foremki. Białko wymieszać z odrobiną wody i barwnikiem. Smarować nim wierzch ciasta. Układać na blasze i piec do zrumienienia w 190C.

Marchewki faszerować pastą jajeczną lub inną.
 

Załączniki

  • ChomikImage__7_.jpg
    ChomikImage__7_.jpg
    39 KB · Wyświetleń: 0
  • ChomikImage__6_.jpg
    ChomikImage__6_.jpg
    44.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: