Kapusta z dodatkami duszona*

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,481
69
48
Kapusta z dodatkami duszona w piekarniku lub na kuchni.
Przepis jednego z najlepszych mistrzow kulinarnych, Emerila Lagasse.
W oryginale:
1 glowka kapusty (1 kg. lub ponad)
2 duze ziemniaki, takie do pieczenia (ponad 1 kg razem, wagowo rowne z kapusta) - mozna dac wiecej mniejszych
mniej niz pol kg. chudego wedzonego boczku (moze 35-40 g.)
duza cebula pokrojona cienko w pionowe piorka
lyzeczka soli, lyzeczka swiezo mielonego pieprzu
2 szklanki bulionu z kurczaka, domowego, albo z puszki/kartonu
---------------------------------------
Nagrzac piekarnik do 180 - 190 C.
Umyta kapuste pokroic pionowo na cwiartki i te na polowki, czyli razem w osemki, odejmujac kaczan.
Duze ziemniaki obrac, pokroic tez pionowo na 8 czesci.
Boczek pokroic na 2 cm. kawalki i podsmazyc ok. 7 min., dodac pokrojona cebule, sol i pieprz, dusic do zaszklenia, ok. 5 min.
Ulozyc czesci kapusty w naczyniu na przemian z czastkami ziemniakow. Na wierzchu rowno rozlozyc cebule z boczkiem, wlac bulion i wstawic do piekarnika na 1,5 godz. Ladnie to wyglada w okraglym naczyniu.
---- w drugiej wersji z piwem:
dodac 1/4 lyzeczki papryczki cayenne w proszku (kto lubi pikantnie), pol lyzeczki cukru i 3 listki laurowe, zalac butelka piwa, dalej tak samo.
Uwaga: nie zageszczac maka ani niczym, na wydaniu polewac wywarem tylko.
----------------------------------------------------
moja wersja:
wariant pierwszy, uzylam polowe mniej boczku, ale dodalam surowa kielbase, pokrojona na male kawalki, zalam bulionem z kurczaka z kartonu, posypalam do smaku kminkiem, ok. lyzeczki, sol i pieprz sypalam na warzywa nie na boczek, dodalam male marcheweczki, juz gotowe z torebki, 4 zabki czosnku drobno pokrojone i dusilam na kuchni pod szczelnym przykryciem na malym ogniu ok. godz. Sprawdzilam raz po pol godz., miekkosc warzyw.. Sobie na talerzu posypalam platkami ostrej papryczki, bo lubie pikantnie. Bylo swietne.
Mozna dodac 2-3 srednie pomidory pokrojone w kostke albo male na pol. Mozna posypac ziolami, ktore sie lubi, posypac koperkiem czy natka na wydaniu.
W wersji bezmiesnej do kapusty i ziemniakow mozna zaszklic cebule na masle zamiast na boczku, uzyc bulion warzywny lub wrecz wode, a nawet piwo i doprawic ziolami jak kto lubi.

Moja uwaga, sa rozne gatunki kapusty, trzeba uzyc taka, jaka sie lubi, mysle, ze cukrowa by sie nadala i biala kielbasa bylaby dobra do tego, choc mozna wziac inna, jaka sie lubi pokrojona w plasterki lub kawalki.
Rozne odmiany ziemniakow wymagaja innego czasu duszenia. U mnie byly gotowe ponizej godziny. Smacznego.