Tort cytrynowy z malinami

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
robilam na sobotę dla kolegi, z podwójnej porcji. 20 osób niemal piało z zachwytu. Agatko
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Wygląda pysznie Joanno!
Wpiszesz może proporcje malinowego kremu?



Iva, bardzo się cieszę:)
Taki banalny, a taki pyszny jest
icon_smile.gif
 

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
0
0
Jak słodki ma być ten lemon curd? Bo mi na początku wyszedł tak pieruńsko kwaśny, że na pewno nikomu by nie przyszło do głowy wyjadać go z garnka. Dosypałam więc jeszcze cukru ale boję się, że teraz może być za słodki. Smakuje jak mój ulubiony lukier cytrynowy do baby
lecker.gif
Dałam 2 i pół cytryny, były dosyć duże.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Ma być i mocno kwaśny, i mocno słodki. Ta słodycz ma przełamywać kwaśność.
Trudno to opisać, ale powinno dać się wyjadać
icon_lol.gif

Jeśli wyszedł mocno słodki, to nie dawaj już cukru pudru do ubijanej śmietanki z mascarpone
icon_smile.gif
 

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
0
0
To na początku jednak był tylko kwaśny
icon_smile.gif
Nawet ja cytrusomaniaczka miałam problem z zaakceptowaniem tej kwaśności
icon_mrgreen.gif
Koniec końców dałam jednak pełną porcję cukru pudru do masy bo mimo wszystko wydawała mi się za kwaśna. Co z tego wyjdzie zobaczę jutro.

A jakiej wielkości cytryny dajecie? Chyba tych cytryn było za dużo.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam i ja, wyszedł bardzo smaczny. Dałam jednak sok tylko z jednej cytryny. Cytrynowy smak był wyczuwalny, jak dla mnie "w sam raz".
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Dziś robię bez malin, bo boję się dać mrożone, żeby nie puściły soku do kremu. Z wierzchu sypnę pestkami granatu.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Joanno, jeśli Jeszce nie zrobiłaś, to spokojnie daj maliny do kremu jak i na wierzch.
icon_smile.gif

Ten, który pokazałam z różami na całym wierzchu, jest ozdobiony właśnie malinami mrożonymi. Nic soku nie puszczają, tylko w konsystencji są nieco bardziej miękkie niż świeże. Ale na smaki nic nie tracą
icon_smile.gif



Na bazie tego kremu zrobiłam tort miętowy
icon_smile.gif
Przepyszny!!
icon_lol.gif

Jutro wklepię przepis i zdjęcie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Kurczę, szkoda, że wcześniej nie doczytałam. Ale trudno, następnym razem będę już wiedziała.
icon_smile.gif


EDIT:
Ale i bez malin jest pyszny, lekki, delikatny, aromatyczny.
Tylko masa mnie mało o zawał nie przyprawiła, bo zaczęła mi się rozjeżdżać. Chyba następnym razem dodam dla pewności trochę żelatyny.
Ale w cieście wygląda i smakuje wspaniale.

tort_cytrynowy_z_granatem.jpg
 

Załączniki

  • tort_cytrynowy_z_granatem.jpg
    tort_cytrynowy_z_granatem.jpg
    98.9 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Piękny Joanno!
icon_smile.gif


Czy masa rozjeżdżała się pod koniec ozdabiania?
Mnie się czasami nieco rozjeżdża własnie pod koniec kiedy masa w woreczku jest już ogrzana.
Ale żelatyny bym nie dawała, to już nie ten smak
icon_wink.gif



I mój miętowy
icon_smile.gif

Niestety tylko takie zdjęcie, niezbyt ostre. W towarzystwie tortu bezowego z kremem czekoladowym i jagodami
icon_smile.gif


24mz.jpg
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Jutro robię pomarańczowy
icon_smile.gif



Wpiszę jeszcze proporcje na ten miętowy bo koleżanka już zapowiada, że będzie chciała, a ja zapomnę
icon_wink.gif


300 g landrynek miętowych rozpuściłam w 180 ml śmietanki. Dość długo to trwało, ale udało się. Najlepiej je pokruszyć, czego ja nie zrobiłam.
Dolałam ok. 200 ml mleka i zagotowałam.
W 100 ml zimnego mleka rozrobiłam budyń śmietankowy i to wlałam do garnka z landrynkami. Ugotowałam budyń, dodając odrobinę (no dobrze, trochę za dużo
zahnlos.gif
) zielonego barwnika spożywczego. Powinno być go dosłownie na czubku patyczka do szaszłyków, tyle co główka od szpilki. Wtedy krem będzie miał przyjemnie miętowy kolor
icon_smile.gif
Mój był nieco zbyt intensywny, ale na smak to nie wpłynęło.
Wystudziłam.
Dalej postępowałam jak w przepisie, tylko ubiłam już całą śmietankę i mascarpone (i na przełożenie, i na ozdobienie), ponieważ chciałam cały zielony tort. Nie dosładzałam, od landrynek było dość słodkie.

Biszkopt kakaowy nasączyłam herbatą ze spirytusem.
Brzegi ozdobiłam listkami z czekolady.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
daumen.gif
Ech życie! Przy moim braku precyzji pewnie coś mi sie tez rozjedzie ...
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Biszkopt się piecze, jutro reszta.
icon_smile.gif


EDIT:

tort_cytrynowy_z_malinami.jpg

Krem (z 500 g mascarpone i 660 ml kremówki) robiłam z pamięci i zapomniałam o dodatkowym cukrze do mascarpone, ale okazało się, że wcale nie był potrzebny, bo masa wyszła wystarczająco słodka i bardzo orzeźwiająca, a tort tradycyjnie zachwycił konsumentów.
 

Załączniki

  • tort_cytrynowy_z_malinami.jpg
    tort_cytrynowy_z_malinami.jpg
    88 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
Wspaniały torcik masa pyszna ,orzeżwiajca ,mocno cytrynowa a dałam tylko dwie cytryny ale niemałe całośc pyszna choć małam niewiele malin
icon_smile.gif