Pierożki francuskie z dwoma nadzieniami*

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Prawdopodobnie najpopularniejsze danie na każdą okazję w moim domu
icon_wink.gif
Proste jak konstrukcja cepa, no chyba, że ktoś chce zaszaleć i zrobić z domowym ciastem francuskim, to wtedy niewątpliwie dużo bardziej czasochłonne
zahnlos.gif



2 op. ciasta francuskiego w podłużnych plastrach (firmy Carrefour - najlepsze ciasto do tego dania), czyli 12 sztuk

Nadzienie grzybowe:
300 g pieczarek
garść suszonych grzybów
2 średnie cebule
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
kilka szczypt ostrego chili
sól
pieprz
oliwa

Nadzienie serowo - szpinakowe:
500 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
100 g sera gorgonzola
sól

Pieczarki poszatkować cienko. Cebulę skroić w drobną kosteczkę, podsmażyć do miękkości na oliwie. Dodac pieczarki, osolić i dusić aż zmiękną, a cała wilgoć odparuje. Doprawić solą, pieprzem, chili, ziołami i zmielonymi na proszek suszonymi grzybami.

Liście szpinaku osolić lekko i dusić, aż cała wilgoć odparuje. Ostudzić, dodać skrojony drobno lub pokruszony ser feta i gorgonzola, zmieszać.

Rozmrożone plastry ciasta kroić na pół (na dwa kwadraty), w jednym rogu każdego kwadratu nakładać farsz, składać na pół po przekątnej (czyli w trójkąt
zahnlos.gif
), lekko zwilżyć palcami zamoczonymi w wodzie, skleić, założyć mały rant i docisnąć dookoła ząbkami widelca. Układac na blasze wyłożonej papierem, piec w 210oC przez kilkanaście minut, az się zarumienią.
 

Załączniki

  • mushroom_pasty.jpg
    mushroom_pasty.jpg
    127.8 KB · Wyświetleń: 0
  • cheese_and_spinach_pasty.jpg
    cheese_and_spinach_pasty.jpg
    155.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: