- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pstąg grillowany w ziołach
4 pstrągi patroszone
2 cebule
2 cytryny
50 g masła
4 ząbki czosnku
wiązka koperku
sól i pieprz
1. 2 cytryny kroimy w ósemki. Kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy. Obracamy i dodajemy pokrojone w półplastry cebule. Całość doprawiamy solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki. Dusimy ok 2 minut i odstawiamy od ochłodzenia.
2. 2 ząbki czosnku oraz koperek drobno siekamy, mieszamy z masłem i solimy.
3. Pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki. Od środka faszerujemy marynatą z cytryny i cebuli. Rybę związujemy pomiędzy kieszonkami. W kieszonki wkładamy marynatę z masła i ziół.
4. Rozgrzany węgiel zgarniamy na jedną połowę. Na ruszt układamy wcześniej namoczonych kawałki drzewa.
5. Rybę grillujemy najpierw nad mocnym ogniem przez 5 - 7 minut z każdej strony, następnie przekręcamy ruszt gdzie nie mamy węgla, przykrywamy przykrywką i czekamy jakieś 10 minut.
Przepis pochodzi z : http://kuchnialidla.pl/product/Aromatyczny...czony-w-ziolach

4 pstrągi patroszone
2 cebule
2 cytryny
50 g masła
4 ząbki czosnku
wiązka koperku
sól i pieprz
1. 2 cytryny kroimy w ósemki. Kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni i mocno przypiekamy. Obracamy i dodajemy pokrojone w półplastry cebule. Całość doprawiamy solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki. Dusimy ok 2 minut i odstawiamy od ochłodzenia.
2. 2 ząbki czosnku oraz koperek drobno siekamy, mieszamy z masłem i solimy.
3. Pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki. Od środka faszerujemy marynatą z cytryny i cebuli. Rybę związujemy pomiędzy kieszonkami. W kieszonki wkładamy marynatę z masła i ziół.

4. Rozgrzany węgiel zgarniamy na jedną połowę. Na ruszt układamy wcześniej namoczonych kawałki drzewa.

5. Rybę grillujemy najpierw nad mocnym ogniem przez 5 - 7 minut z każdej strony, następnie przekręcamy ruszt gdzie nie mamy węgla, przykrywamy przykrywką i czekamy jakieś 10 minut.
Przepis pochodzi z : http://kuchnialidla.pl/product/Aromatyczny...czony-w-ziolach
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: