Omlet z pieczarkami i boczkiem*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam w jednym z numerów "Smaków i aromatów", od razu przypadł mi do gustu, więc wypadało go wypróbować. Proporcje jak zwykle dla 4 osób, chociaż ja, mimo że robiłam z całej porcji, proponuję podać przed tym jakąś lekką zupkę, przystawkę lub inną przegryzkę. Deser też nie zaszkodzi.
Składniki
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg boczku wędzonego
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki utartego sera (wzięłam goudę)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 6 dkg masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

Oczyścić pieczarki, nie płucząc ich w dużej ilości wody. Najlepiej wytrzeć je dokładnie wilgotną szmatką. Następnie kroimy je w paski. Boczek siekamy w słupki. Rozgrzewamy w rondelku 1 łyżkę masła, podsmażamy boczek, a potem dodajemy pieczarki i zmiażdżony czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, szczyptą soli. Wsypujemy ser, mieszamy i odstawiamy rondelek z nadzieniem na bok.
Ubijamy w misce jajka z mlekiem i solą. Rozgrzewamy na dużej patelni masło, wlewamy jajka i smażymy dobrze przyrumieniony omlet. Kładziemy nadzienie, zwijamy omlet na pół i przekładamy na podgrzany półmisek. Można udekorować kruchymi listkami sałaty.