Tosty francuskie z salsą pomidorową*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zazwyczaj podaje się tosty francuskie na słodko, lecz podane w wersji wytrawnej są także niezwykle smaczne. Zachęcam do spróbowania.

glazed_bacon.JPG

salsa pomidorowa:
1 duży pomidor
1 mała cebula
8 czarnych oliwek
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ew. 1 mały, posiekany ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku

tosty francuskie:
4 kromki pieczywa
1 jajko rozm. L
4 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

1. Przygotowujemy salsę pomidorową: Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Wszystkie składniki salsy mieszamy w salaterce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Przygotowujemy tosty:Jajko rozmieszać z mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.

3. Na tostach układamy przygotowana salsę, podajemy ciepłe.


Na zdjęciu podane z boczkiem glazurowanym.

boczek wędzony lub wędzony - parzony, pokrojony w 0,5 cm plastry- ilość dowolna, nam wystarczają 2 na osobę

glazura:3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka soku pomarańczowego lub jabłkowego (ewentualnie: wody)

Składniki glazury dokładnie mieszamy.Na patelni z teflonową powłoką lekko rumienimy plastry boczku z obu stron.
Następnie obie strony smarujemy glazurą za pomocą pędzelka kuchennego. Obie strony ponownie rumienimy, aż glazura się skarmelizuje.

Przepis na boczek glazurowany wg Taste of Home.
 

Załączniki

  • glazed_bacon.JPG
    glazed_bacon.JPG
    109.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: