IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Naleśniki a la Gundel*, klasyka kuchni węgierskiej
europa112
post 25 Sep 2013, 10:41
Post #1


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.501
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Dortmund
Użytkownik nr: 140



Naleśniki a la Gundel

Załączony plik  Nalesniki_gundala.JPG ( 319K ) Suma pobrań: 0


Ciasto na naleśniki
3 jajka (180 g )
szczypta soli
120 g mąki
300 ml mleka
masło do smażenia

Nadzienie
150 ml rumu
100 g rodzynek
40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
120 g zmielonych orzechów
100 ml śmietany
120 g cukru
szczypta cynamonu

polewa czekoladowa

1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem.
2.Robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiany na 30 minut. Smażymy cieńkie naleśniki.
3.Podgrzewamy śmietanę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.
4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.

Ps Powstaje ok 8 porcji
Ps 2 Bardzo często naleśniki a la Gundel podaje się jako deser.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 19:53