Pączki mojej mamy

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
to są najlepsze pączki jakie jadłam w zyciu! Roboty z nimi od groma (bo słuchałam przpeisu i ciasto było bardzo luźne, do nabierania łyzką). Poprzednio robilam tzw. pączki warszawskie, cyzli pączki z przpeisu Limby z książki p.Vitry.
I tamte mi się bardzo podobały, bo ciasto było wałkowane i potem wucinane w kółka. Z tymi tez tak mialo byc, ale ciasto okazalo sie za luzne... NO, ale dzieki temu sa tak cudownie puszyste i delikatne... no brak słow po prostu...

nadal mi sięćko uwieżyć, że pączki Limby, którymi zachwycalam się jeszcze dwa dni temu i wydawaly mi sie najlepsze jakie jadłam, nagle stały się blade i przecietne!


smazcie pączki!!!
Malgosiu, bardzo sie ciesze, ze ci tak smakowaly
icon_smile.gif
:mrgreen:

Mialam nie smazyc w tym roku, ale chyba sie zlamie bo przypomnialas mi smak dziecinstwa :mrgreen:

syso, to jest jeden z niewielu ciast, ktore wyrabiam reka
icon_smile.gif
Chyba nie umialabym ich zrobic inaczej - ale Malgosimi juz wyjasnila jak mozna maszynow je zrobic
icon_smile.gif


kasha, wlasnie odszuklalam oryginalny przepis mojej mamy i stoi jak wol - 5 dag drozdzy
icon_smile.gif
Tlyszczu to nigdy nie wiem ile bo to zalezy od naczynia - tak, zeby plywaly ;) :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
uuups, w tamtym moim poscie jest więcej literówek niż nieliterówek. Chyba musiałam wcinać pączka jedną ręką
icon_smile.gif
:lol:

juz poprawiłam... :oops:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
to są najlepsze pączki jakie jadłam w zyciu! Roboty z nimi od groma (bo słuchałam przpeisu i ciasto było bardzo luźne, do nabierania łyzką). Poprzednio robilam tzw. pączki warszawskie, cyzli pączki z przpeisu Limby z książki p.Vitry.
I tamte mi się bardzo podobały, bo ciasto było wałkowane i potem wucinane w kółka. Z tymi tez tak mialo byc, ale ciasto okazalo sie za luzne... NO, ale dzieki temu sa tak cudownie puszyste i delikatne... no brak słow po prostu...

nadal mi sięćko uwieżyć, że pączki Limby, którymi zachwycalam się jeszcze dwa dni temu i wydawaly mi sie najlepsze jakie jadłam, nagle stały się blade i przecietne!


smazcie pączki!!!
Malgosiu, bardzo sie ciesze, ze ci tak smakowaly
icon_smile.gif
:mrgreen:

Mialam nie smazyc w tym roku, ale chyba sie zlamie bo przypomnialas mi smak dziecinstwa :mrgreen:

syso, to jest jeden z niewielu ciast, ktore wyrabiam reka
icon_smile.gif
Chyba nie umialabym ich zrobic inaczej - ale Malgosimi juz wyjasnila jak mozna maszynow je zrobic
icon_smile.gif


kasha, wlasnie odszuklalam oryginalny przepis mojej mamy i stoi jak wol - 5 dag drozdzy
icon_smile.gif
Tlyszczu to nigdy nie wiem ile bo to zalezy od naczynia - tak, zeby plywaly ;) :mrgreen:
:freu: :freu: :freu:
Bajaderko kochana! Zaglądaj częsciej do nas.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Choroba, ciasto jest płynne, właśnie się kończy wyrabiać, dodałam dodatkowo 4 łyżki mąki i dalej jest kleiste
icon_sad.gif

Jak już je wyjmę łychą do wyrośnięcia to ono mi się nie rozlejena blacie?!
Słoniocy!!!!!!!!!!!
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
mie robilam z tego przepisu paczkow
lecz te ktore do tej pory robilam byly klejace ale nie tak zeby cos sie z nich lalo
zrob tak jak Malgosia wymieszaj wymieszaj i pozwol mu odpoczac
po tym znow wyrabiaj i dopiero wowczas dosyp maki
no Kasha kulac musisz to ciasto na malutkie kuleczki to nie moze byc lejace
alem sie namadrzyla :oops:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
mie robilam z tego przepisu paczkow
lecz te ktore do tej pory robilam byly klejace ale nie tak zeby cos sie z nich lalo
zrob tak jak Malgosia wymieszaj wymieszaj i pozwol mu odpoczac
po tym znow wyrabiaj i dopiero wowczas dosyp maki
no Kasha kulac musisz to ciasto na malutkie kuleczki to nie moze byc lejace
alem sie namadrzyla :oops:
Powiadasz na malutkie?!
Ale ja chcę pączki a nie pączki
Ale mąką można je troszkę tak obsypać podczas formowania czy raczej nie?
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
podczas formowania juz nie bo wyschna na ament i beda pekac podczas wyrastania zestarzeja sie :lol: 8)
malutkie to 5-7cm srednicy nie rob zbyt duzych bo sie nie dosmaza w srodeczku
Kasha ale to jest ciasto drozdzowe najpierw formujesz pączki wkladasz do garnka z olejem pączki a wyjmujesz usmazone pączki :lol:
syp make do drugiego mieszania
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ale pączki rosną przez jakiś czas pod ściereczką, martwię się, że wtedy się klapcie zrobią i się do ścirki przykleją gdy ciasto takie ciągnące będzie.
Wiem, panikuję, ale po raz pierwszy się odważyłam zrobić je własnoręcznie :dump: chyba zgłupiałam :dump:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
kladlam na folii nasmarowanej olejem niczym nie przykrywalam
wstawilam blache do piekarnika acha bo one na blasze piekarnikowej wyrastaly z porcji 0,5kg maki powinno ci wyjsc ok 30-35 szt
a czemu ciasta w chleborobie nie mieszasz?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
kladlam na folii nasmarowanej olejem niczym nie przykrywalam
wstawilam blache do piekarnika acha bo one na blasze piekarnikowej wyrastaly z porcji 0,5kg maki powinno ci wyjsc ok 30-35 szt
a czemu ciasta w chleborobie nie mieszasz?
Właśnie w chleborobie mieszłam :lol:
teraz rośnie sobie do kaloryferka przytulone.
Zaraz będę kulać, dziękuję Syl za rady :blume: ale Cię wymęczyłam, przepraszam :oops:
Robię z połowy porcji by nie było szkoda wyrzucić gdy nie wyjdą :lol:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
plosie :lol:
kto by tam ten mega paczkowy watek czytal :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja w ogóle nie uzywałam mąki - i zostałam przy bardzo luznej, kleisej konsystencji i jestem z tego zadowolona - wyszly znacznie delikatniejsze i bardziej puszyste niz z gęstego ciasat

Sylion dobrze radzi, zeby na folii naoliwionej je wyrasać. Jeśli nie nabierasz łyżką, tylko wałkujesz - to też dobrze wałkowac na oleju a nie na mące
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Już ukulałam, ciasto było bardzo luźne, teraz w piecu rosną :ugly:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Lać spiryt czy raczej nie polecacie? :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja do ciasta dodalam spiryt zamiast tego araku czy jak mu tam
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
gdzir???
w gardziolko mozesz :lol:
w paczki powinnas wlac na sajmprzod
oj kasha 8)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
to leję, a do pączków rumowego zapacha ciepłam
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mniamć, pycha :lol: mąż zjadł kilka jeszcze gorących, a ja jednego dopiero wciągnełam :lol:
Niestety urośnięte pączki nie chciały opuścić folii, odrywałam tą lekkutką piankę jak ciągnącą się gumę i ponownie kulałam i ciap na tłuszcz.
Następnym razem jednak mąką podsypię, może wtedy łatwiej opuszczą miejsce leżakowania.
Nadziewałam i lukrowałam jeszcze bardzo gorące, ale po kilku lukrowaniach stwierdziłam, że resztę później ozdobię, bo pączek chłonął lukier :lol:
Dałam do środka różę i zapach rumowy, lukier zrobiłam z dużej ilości koniaku
icon_biggrin.gif

Mniaaaaam
icon_razz.gif

Zaraz dam zdjęcie, imageshack mi się wywala bez przerwy :twisted: