Grillowany bakłażan na jogurcie*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
To danie ma same zalety, łączy prostotę składników ze wspaniałym smakiem i szybkością wykonania. Idealnie nadaje się jako potrawa na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Uzależniający smak
icon_smile.gif
Przepis na podstawie ReadySteadyEat.

bak__jog.JPG

dla 2 osób:
po 4-6 plastrów bakłażana na osobę (ew. więcej, w zależności od apetytu)
8 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
1 ząbek czosnku
sól do smaku

2 łyżki masła
1/3 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
ew. chili do smaku

2 chlebki typu pita lub inne pieczywo

Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

Układamy plastry bakłażana na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw), na patelni grillowej lub na patelni teflonowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię, paprykę i pieprz, mieszamy.

Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowanego bakłażana, polewamy aromatycznym masłem.
Podajemy z chlebkiem typu pita.
 

Załączniki

  • bak__jog.JPG
    bak__jog.JPG
    123.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: