IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ciasteczka "1,2,3", ciasteczka cieszyńskie
catparker
post 5 Nov 2013, 10:28
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



Przepis krążący między moimi znajomymi, pochodzenie jest trudne do określenia. Ja swój dostałam od siostry,a ona ma go od babci koleżanki (i tyle udało mi się ustalić icon_smile.gif )

Załączony plik  IMGP0101.JPG ( 306.34K ) Suma pobrań: 12


Załączony plik  IMGP0117.JPG ( 73.74K ) Suma pobrań: 0


Składniki:

100g cukru pudru
200g margaryny
300g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki połączyć, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok godzinę.
Rozwałkować cienko i wycinać drobne ciasteczka. Piec ok 6-7 min w 180*C

Ten przepis na ciasteczka wykorzystuję też do zrobienia innych ciasteczek np.:

dzielę masę na kilka części (wtedy przygotowuję podwójną lub potrójną porcję ciasta podstawowego)
do jednej dodaję łyżeczkę, dwie cynamonu żeby uzyskać ciasteczka cynamonowe

do drugiej startą skórkę z cytryny, łyżeczkę kurkumy i piekę ciasteczka cytrynowe, które ozdabiam lukrem i kandyzowaną skórką (to te żółte ze zdjęcia)

do wersji waniliowej dodaję cukier waniliowy lub, jeżeli mam na stanie, to nasionka prawdziwej wanilii ( na zdjęciu to te z lukrem i sklejane marmoladką)

do przygotowania wersji kakaowej dodaję łyżkę kakao i łyżeczkę białka z jajka, które zostało, jeżeli masa jest zbyt zwarta (zazwyczaj nie jest to konieczne, ale w zależności od użytej mąki czasami się zdarza ), na zdjęciu to te z rozetkami z kremu (przepis poniżej)


Przepis na krem z mleka w proszku:

2 ubite białka
1/2 kostki margaryny (kostka 250g, ja używam Kasi, lub Palmy "z murzynkiem" )
300g cukru pudru
200g mleka w proszku
2łyżki spirytusu

Składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą, aż się połączą. Masa ma być na tyle plastyczna, żeby można ją było wyciskać szprycą, ale na tyle gęsta aby utrzymała swój kształt (aby to osiągnąć czasami trzeba dosypać jeszcze trochę mleka w proszku)

Najlepiej odstawić ją na jakieś 10 min przykrytą, wtedy zazwyczaj lekko jeszcze zgęstnieje.
Nakładać szprycą bezpośrednio na ciasteczka, odstawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny (ja robię je z kilkudniowym wyprzedzeniem)
Spożyć w ciągu 1- 1,5 tygodnia (nie trzeba przechowywać w lodówce)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 5 Nov 2013, 23:39
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Dzięki za przepis Catparker. Zapisane i napewno je zrobię, może na swięta?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sabuto
post 6 Nov 2013, 07:35
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.305
Dołączył: 23-March 12
Skąd: Bieszczady
Użytkownik nr: 37.751



Dzięki za przepis anbetung.gif Będę testować ,te żółte, tylko kurkumę muszę kupić icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
catparker
post 6 Nov 2013, 11:59
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



Kurkuma jest tylko dla koloru, nie jest konieczna icon_smile.gif ,
aha z kurkumą trzeba ciasto zostawić w lodówce na dłużej, ładniej się wtedy wybarwi na żółto.
Ja swoje zostawiłam na całą noc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sabuto
post 6 Nov 2013, 14:08
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.305
Dołączył: 23-March 12
Skąd: Bieszczady
Użytkownik nr: 37.751



Mi właśnie o ten kolor chodzi icon_mrgreen.gif a naturalny zawsze lepszy niż sama chemia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 6 Nov 2013, 21:32
Post #6


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



U mnie ten przepis nazywa się odwrotnie: " 3:2:1" icon_smile.gif i zamiast margaryny używam zawsze masła. Ciasteczka mają wtedy mocno maślany smak. Są pyszne, ale nie lubię ich robić, bo ciasto się źle wałkuje. Catparker, też masz takie odczucie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
catparker
post 6 Nov 2013, 22:06
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



Ja znowu uwielbiam je robić icon_smile.gif, ciasto, szczególnie w wersji waniliowej, fajnie się wałkuje. Oczywiście trzeba mąką podsypać, zarówno blat jak i walek, ale ja przy każdych ciasteczkach tak robię, i nie ma problemu z przyklejaniem się do wałka.
Jak wyciągam je z lodówki to przed wałkowaniem wyrabiam je jeszcze przez chwilę żeby stało się bardziej elastyczne. Lekko ogrzane w dłoniach nie kruszy się.
Nie wiem, może to dodatek margaryny ma na to wpływ. Zazwyczaj ciasto z dodatkiem masła bardziej sztywnieje w lodówce,margaryna zawsze jest miękka, ale to tylko moje gdybanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sabuto
post 9 Nov 2013, 14:37
Post #8


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.305
Dołączył: 23-March 12
Skąd: Bieszczady
Użytkownik nr: 37.751



Melduję zrobiłam lecker.gif Ciasto fajne nie miałam żadnych problemów z zagniataniem i wałkowaniem, już zapisałam jako ulubione ciasteczka! Zdjęcie zrobiłam w ostatnim momencie , bo znikają z prędkością światła icon_mrgreen.gif

Załączony plik  ciasteczka__ó_te.JPG ( 56.17K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
catparker
post 9 Nov 2013, 16:36
Post #9


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



Bardzo się cieszę, że smakowały icon_smile.gif, u mnie też znikają w szybkim tempie.

Śliczne wyszły icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doris71
post 9 Nov 2013, 20:10
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.365
Dołączył: 9-November 08
Użytkownik nr: 12.179



Sabuto smakowicie wyglądają mniam.gif
Catparker dzięki za wklepanie cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sabuto
post 9 Nov 2013, 22:28
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.305
Dołączył: 23-March 12
Skąd: Bieszczady
Użytkownik nr: 37.751



Dzięki wink.gif
Muszę sobie zrobić taki zestawik ciasteczek, tak z pięć, różnych i każde będzie miało swój kształt zawsze jednakowy i żółte będą takiego właśnie icon_mrgreen.gif
Fajny ten przepis to z niego pokombinuję z różnymi smakami lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
catparker
post 9 Nov 2013, 22:44
Post #12


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



Aha, ja ostatnio zrobiłam wersję kawową - do ciasta dodałam dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w łyżce wody i odrobinę więcej mąki. Też wyszły dobre. Zastanawiam się czy nawet nie użyć ich do "Kawusi".
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mexikana
post 9 Nov 2013, 22:53
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.721
Dołączył: 15-January 08
Skąd: kraina deszczowcow, polnocne niemcy
Użytkownik nr: 7.168



Tez zrobilam icon_mrgreen.gif wersje cynamonowa, cytrynowa i kakaowa.
Do cytrynowej i kakaowej musialam dodac troche bialka, bo ciasto sie kruszylo.
Fajny przepis, dziekuje icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
izydorka
post 9 Nov 2013, 23:29
Post #14


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.312
Dołączył: 9-December 08
Skąd: Opole
Użytkownik nr: 12.756



Zrobiłam dzisiaj wersję waniliową.Wyszły bardzo smaczne,już niewiele zostało.Ale miałam problem-składników suchych(mąka,cukier puder)było tak dużo ,że 200g margaryny nie było w stanie ich "związać".Musiałam dodać trochę śmietany.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
catparker
post 9 Nov 2013, 23:46
Post #15


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



Wszystko zależy od mąki, czasem jest tak "chłonna" że trzeba dodawać trochę białka (ja kiedyś trafiłam na tak felerną mąkę, że nawet naleśniki mi się na patelni kruszyły, nie były elastyczne w ogóle. Pomogło dopiero dodanie mąki innego rodzaju)
Ciasto wyrabiam tak długo aż robi się elastyczne jak plastelina, czasem nawet klei się do rąk, ale w lodówce pięknie tężeje.

Najczęściej robię te ciasteczka na mące tortowej lub wrocławskiej, ale ostatnio to głównie tortowej używam (Lubella, lub Basia)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doris71
post 10 Nov 2013, 17:23
Post #16


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.365
Dołączył: 9-November 08
Użytkownik nr: 12.179



ciasto miłe w obróbce, na początku tylko miałam problem z zagnieceniem ale wina w składnikach, nie miałam margaryny dałam masło icon_redface.gif , poratowałam się śmietaną, ciasteczka zrobiłam z 1,5 porcji składników, podzieliłam ciasto podstawowe na 4 części:

1.jasne - waniliowe,
2.ciemne - kakaowe z rumowym zapachem,
3.żółte cytrynowe,
4.brązowe - kawowe
złożyłyśmy z nich różne kombinacje
Załączone pliki
Załączony plik  DSC00684.JPG ( 492.74K ) Suma pobrań: 1
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sabuto
post 10 Nov 2013, 21:49
Post #17


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.305
Dołączył: 23-March 12
Skąd: Bieszczady
Użytkownik nr: 37.751



Doris super ciasteczka wyszły freu.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
catparker
post 10 Nov 2013, 22:00
Post #18


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 677
Dołączył: 14-June 07
Skąd: Racibórz
Użytkownik nr: 4.341



Piękne wyszły, i ile rodzajów icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doris71
post 10 Nov 2013, 22:19
Post #19


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.365
Dołączył: 9-November 08
Użytkownik nr: 12.179



dziękuję w imieniu swoim i córy anbetung.gif , jutro będą do kawy kaffeetrinker_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 11 Nov 2013, 11:32
Post #20


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



Upiekłam. Ciasteczka mają zaletę i niestety wadę. Zaletą jest to, że szybko się robią, wadą jest, że równie szybko znikają.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th April 2019 - 13:34