Ciasteczka "1,2,3"

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Przepis krążący między moimi znajomymi, pochodzenie jest trudne do określenia. Ja swój dostałam od siostry,a ona ma go od babci koleżanki (i tyle udało mi się ustalić
icon_smile.gif
)

IMGP0101.JPG

IMGP0117.JPG

Składniki:

100g cukru pudru
200g margaryny
300g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki połączyć, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok godzinę.
Rozwałkować cienko i wycinać drobne ciasteczka. Piec ok 6-7 min w 180*C

Ten przepis na ciasteczka wykorzystuję też do zrobienia innych ciasteczek np.:

dzielę masę na kilka części (wtedy przygotowuję podwójną lub potrójną porcję ciasta podstawowego)
do jednej dodaję łyżeczkę, dwie cynamonu żeby uzyskać ciasteczka cynamonowe

do drugiej startą skórkę z cytryny, łyżeczkę kurkumy i piekę ciasteczka cytrynowe, które ozdabiam lukrem i kandyzowaną skórką (to te żółte ze zdjęcia)

do wersji waniliowej dodaję cukier waniliowy lub, jeżeli mam na stanie, to nasionka prawdziwej wanilii ( na zdjęciu to te z lukrem i sklejane marmoladką)

do przygotowania wersji kakaowej dodaję łyżkę kakao i łyżeczkę białka z jajka, które zostało, jeżeli masa jest zbyt zwarta (zazwyczaj nie jest to konieczne, ale w zależności od użytej mąki czasami się zdarza ), na zdjęciu to te z rozetkami z kremu (przepis poniżej)


Przepis na krem z mleka w proszku:

2 ubite białka
1/2 kostki margaryny (kostka 250g, ja używam Kasi, lub Palmy "z murzynkiem" )
300g cukru pudru
200g mleka w proszku
2łyżki spirytusu

Składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą, aż się połączą. Masa ma być na tyle plastyczna, żeby można ją było wyciskać szprycą, ale na tyle gęsta aby utrzymała swój kształt (aby to osiągnąć czasami trzeba dosypać jeszcze trochę mleka w proszku)

Najlepiej odstawić ją na jakieś 10 min przykrytą, wtedy zazwyczaj lekko jeszcze zgęstnieje.
Nakładać szprycą bezpośrednio na ciasteczka, odstawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny (ja robię je z kilkudniowym wyprzedzeniem)
Spożyć w ciągu 1- 1,5 tygodnia (nie trzeba przechowywać w lodówce)
 

Załączniki

  • IMGP0117.JPG
    IMGP0117.JPG
    73.7 KB · Wyświetleń: 1
  • IMGP0101.JPG
    IMGP0101.JPG
    306.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dzięki za przepis Catparker. Zapisane i napewno je zrobię, może na swięta?
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Kurkuma jest tylko dla koloru, nie jest konieczna
icon_smile.gif
,
aha z kurkumą trzeba ciasto zostawić w lodówce na dłużej, ładniej się wtedy wybarwi na żółto.
Ja swoje zostawiłam na całą noc.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
U mnie ten przepis nazywa się odwrotnie: " 3:2:1"
icon_smile.gif
i zamiast margaryny używam zawsze masła. Ciasteczka mają wtedy mocno maślany smak. Są pyszne, ale nie lubię ich robić, bo ciasto się źle wałkuje. Catparker, też masz takie odczucie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Ja znowu uwielbiam je robić
icon_smile.gif
, ciasto, szczególnie w wersji waniliowej, fajnie się wałkuje. Oczywiście trzeba mąką podsypać, zarówno blat jak i walek, ale ja przy każdych ciasteczkach tak robię, i nie ma problemu z przyklejaniem się do wałka.
Jak wyciągam je z lodówki to przed wałkowaniem wyrabiam je jeszcze przez chwilę żeby stało się bardziej elastyczne. Lekko ogrzane w dłoniach nie kruszy się.
Nie wiem, może to dodatek margaryny ma na to wpływ. Zazwyczaj ciasto z dodatkiem masła bardziej sztywnieje w lodówce,margaryna zawsze jest miękka, ale to tylko moje gdybanie.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Melduję zrobiłam
lecker.gif
Ciasto fajne nie miałam żadnych problemów z zagniataniem i wałkowaniem, już zapisałam jako ulubione ciasteczka! Zdjęcie zrobiłam w ostatnim momencie , bo znikają z prędkością światła
icon_mrgreen.gif


ciasteczka__ó_te.JPG
 

Załączniki

  • ciasteczka__ó_te.JPG
    ciasteczka__ó_te.JPG
    56.2 KB · Wyświetleń: 1

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzięki
wink.gif

Muszę sobie zrobić taki zestawik ciasteczek, tak z pięć, różnych i każde będzie miało swój kształt zawsze jednakowy i żółte będą takiego właśnie
icon_mrgreen.gif

Fajny ten przepis to z niego pokombinuję z różnymi smakami
lecker.gif
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Aha, ja ostatnio zrobiłam wersję kawową - do ciasta dodałam dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w łyżce wody i odrobinę więcej mąki. Też wyszły dobre. Zastanawiam się czy nawet nie użyć ich do "Kawusi".
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Tez zrobilam
icon_mrgreen.gif
wersje cynamonowa, cytrynowa i kakaowa.
Do cytrynowej i kakaowej musialam dodac troche bialka, bo ciasto sie kruszylo.
Fajny przepis, dziekuje
icon_smile.gif
 

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Zrobiłam dzisiaj wersję waniliową.Wyszły bardzo smaczne,już niewiele zostało.Ale miałam problem-składników suchych(mąka,cukier puder)było tak dużo ,że 200g margaryny nie było w stanie ich "związać".Musiałam dodać trochę śmietany.
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Wszystko zależy od mąki, czasem jest tak "chłonna" że trzeba dodawać trochę białka (ja kiedyś trafiłam na tak felerną mąkę, że nawet naleśniki mi się na patelni kruszyły, nie były elastyczne w ogóle. Pomogło dopiero dodanie mąki innego rodzaju)
Ciasto wyrabiam tak długo aż robi się elastyczne jak plastelina, czasem nawet klei się do rąk, ale w lodówce pięknie tężeje.

Najczęściej robię te ciasteczka na mące tortowej lub wrocławskiej, ale ostatnio to głównie tortowej używam (Lubella, lub Basia)
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
ciasto miłe w obróbce, na początku tylko miałam problem z zagnieceniem ale wina w składnikach, nie miałam margaryny dałam masło
icon_redface.gif
, poratowałam się śmietaną, ciasteczka zrobiłam z 1,5 porcji składników, podzieliłam ciasto podstawowe na 4 części:

1.jasne - waniliowe,
2.ciemne - kakaowe z rumowym zapachem,
3.żółte cytrynowe,
4.brązowe - kawowe
złożyłyśmy z nich różne kombinacje
 

Załączniki

  • DSC00684.JPG
    DSC00684.JPG
    492.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
dziękuję w imieniu swoim i córy
anbetung.gif
, jutro będą do kawy
kaffeetrinker_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: