- Cze 14, 2007
- 724
- 43
- 28
Przepis krążący między moimi znajomymi, pochodzenie jest trudne do określenia. Ja swój dostałam od siostry,a ona ma go od babci koleżanki (i tyle udało mi się ustalić
)
Składniki:
100g cukru pudru
200g margaryny
300g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki połączyć, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok godzinę.
Rozwałkować cienko i wycinać drobne ciasteczka. Piec ok 6-7 min w 180*C
Ten przepis na ciasteczka wykorzystuję też do zrobienia innych ciasteczek np.:
dzielę masę na kilka części (wtedy przygotowuję podwójną lub potrójną porcję ciasta podstawowego)
do jednej dodaję łyżeczkę, dwie cynamonu żeby uzyskać ciasteczka cynamonowe
do drugiej startą skórkę z cytryny, łyżeczkę kurkumy i piekę ciasteczka cytrynowe, które ozdabiam lukrem i kandyzowaną skórką (to te żółte ze zdjęcia)
do wersji waniliowej dodaję cukier waniliowy lub, jeżeli mam na stanie, to nasionka prawdziwej wanilii ( na zdjęciu to te z lukrem i sklejane marmoladką)
do przygotowania wersji kakaowej dodaję łyżkę kakao i łyżeczkę białka z jajka, które zostało, jeżeli masa jest zbyt zwarta (zazwyczaj nie jest to konieczne, ale w zależności od użytej mąki czasami się zdarza ), na zdjęciu to te z rozetkami z kremu (przepis poniżej)
Przepis na krem z mleka w proszku:
2 ubite białka
1/2 kostki margaryny (kostka 250g, ja używam Kasi, lub Palmy "z murzynkiem" )
300g cukru pudru
200g mleka w proszku
2łyżki spirytusu
Składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą, aż się połączą. Masa ma być na tyle plastyczna, żeby można ją było wyciskać szprycą, ale na tyle gęsta aby utrzymała swój kształt (aby to osiągnąć czasami trzeba dosypać jeszcze trochę mleka w proszku)
Najlepiej odstawić ją na jakieś 10 min przykrytą, wtedy zazwyczaj lekko jeszcze zgęstnieje.
Nakładać szprycą bezpośrednio na ciasteczka, odstawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny (ja robię je z kilkudniowym wyprzedzeniem)
Spożyć w ciągu 1- 1,5 tygodnia (nie trzeba przechowywać w lodówce)
Składniki:
100g cukru pudru
200g margaryny
300g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki połączyć, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok godzinę.
Rozwałkować cienko i wycinać drobne ciasteczka. Piec ok 6-7 min w 180*C
Ten przepis na ciasteczka wykorzystuję też do zrobienia innych ciasteczek np.:
dzielę masę na kilka części (wtedy przygotowuję podwójną lub potrójną porcję ciasta podstawowego)
do jednej dodaję łyżeczkę, dwie cynamonu żeby uzyskać ciasteczka cynamonowe
do drugiej startą skórkę z cytryny, łyżeczkę kurkumy i piekę ciasteczka cytrynowe, które ozdabiam lukrem i kandyzowaną skórką (to te żółte ze zdjęcia)
do wersji waniliowej dodaję cukier waniliowy lub, jeżeli mam na stanie, to nasionka prawdziwej wanilii ( na zdjęciu to te z lukrem i sklejane marmoladką)
do przygotowania wersji kakaowej dodaję łyżkę kakao i łyżeczkę białka z jajka, które zostało, jeżeli masa jest zbyt zwarta (zazwyczaj nie jest to konieczne, ale w zależności od użytej mąki czasami się zdarza ), na zdjęciu to te z rozetkami z kremu (przepis poniżej)
Przepis na krem z mleka w proszku:
2 ubite białka
1/2 kostki margaryny (kostka 250g, ja używam Kasi, lub Palmy "z murzynkiem" )
300g cukru pudru
200g mleka w proszku
2łyżki spirytusu
Składniki w temperaturze pokojowej mieszamy ze sobą, aż się połączą. Masa ma być na tyle plastyczna, żeby można ją było wyciskać szprycą, ale na tyle gęsta aby utrzymała swój kształt (aby to osiągnąć czasami trzeba dosypać jeszcze trochę mleka w proszku)
Najlepiej odstawić ją na jakieś 10 min przykrytą, wtedy zazwyczaj lekko jeszcze zgęstnieje.
Nakładać szprycą bezpośrednio na ciasteczka, odstawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny (ja robię je z kilkudniowym wyprzedzeniem)
Spożyć w ciągu 1- 1,5 tygodnia (nie trzeba przechowywać w lodówce)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: