Tunczyk z sosem Sashimi*

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Skladniki :
*filet z tunczyka ( w kazdym razie ladny kawalek bez osci) bialy lub czerwony
*lyzka sosu ostrygowego
*musztarda wasabi ilosc sluszna, acz nie przesadna
*sos sojowy
* mieszanka pieprzow (bialy, czarny, czerwony)
*szczypiorek
*oliwa


Sos :
W miseczce wymieszac Wasabi (ja mam w tubce, dalam tak ze 2 cm)+sos ostrygowy+troche oliwy. Rozcienczyc nieco sosem sojowym.
Opcjonalnie mozna dodac zabek czosnku, ja nie probowalam.
No i dodac do sosu szczypiorek.

Ryba:
Tunczyka lekko posolic (albo i nie, bo sos bedzie slony!), obtoczyc w pokruszonych pieprzach (albo jak ma sie je w mlynku, to dobrze popieprzyc).
Usmazyc na goracej patelni niezbyt dlugo , tak ze 2-3 minuty, zalezy od grubosci kawalka.

Wersja 1 - posmarowac tunczyka sosem
Wersja 2 - maczac kawalki tunczyka w sosie

Podawac z ryzem i surowka z kapusty.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Mysle ze ujdzie
icon_smile.gif

Chociaz na pewno lepszy swiezy, warto czasem spojrzec czy nie paleta sie w promocji
icon_smile.gif
 

dawna Dorka

Member
Lis 23, 2004
421
0
0
do tego sosu można jeszcze dodać starty imbir
icon_smile.gif

no i tuńczyk powinien być surowy, można dodać jeszcze łososia i polędwicę wołową
icon_smile.gif
(równiez surowe)
ale sobie smaka zrobiłam na "kocie" żarcie wygrzebując ten przepis...