Zrazy kociewskie*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Oj tam, Yrsullo, nie czepiajta się. Ja mogłam zgubić płaszcz, to Dziunia mogła o kapuście zapomnieć, nie?
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Wszystko gra
icon_lol.gif
Myślałam, że kapustę daje się tylko na dno naczynia, a grzyby są jako nadzienie, potem dopiero zauważyłam, że kapustę trzeba poddusić z tymi grzybami i w ten magiczny sposób mamy dużo nadzienia
icon_wink.gif
Bo Joanna napisała, że dwie garści nadzienia daje, no i myślałam trochę jak te 5 dkg grzybów wystarczy
zahnlos.gif

Pieką się właśnie, zalałam zwykłym bulionem wołowo-drobiowym i dodałam łyżeczkę proszku grzybowego. No i nie posoliłam mięsa przed nadziewaniem
rofl.gif
Na szczęście w porę się zorientowałam i posoliłam z wierzchu, mam nadzieję, że się udadzą
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,296
1,599
113
No chyba że tak. Następnym razem zrobię więcej nadzienia i więcej dam na dno, bo mi mało było.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,296
1,599
113
W środku mam akurat tyle co trzeba. Tylko ta kapucha taka dobra, że chętnie bym widziała jej górę obok
icon_biggrin.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,296
1,599
113
Ja z chlebem, bo nie miałam pomysłu. Kapusty z ziemniakami jakoś za bardzo nie lubię. Najchętniej bym podała z kapustą
zahnlos.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Mam pyatnie, wszystkie z Was pisza, ze dusily mieso, a w przepisie jest napisane "zapiekac", wiec zapiekalyscie w piekarniku czy dusilyscie na wolnym ogniu?
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zapiekałam. Nie pisałam, ze dusiłam, większość dziewczyn też tego nie pisały.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ja pisałam, że pieką się, a nadzienie się dusi. Zresztą jak się da więcej bulionu, to raczej się duszą w piekarniku niż pieką
icon_wink.gif

Zapomniałam napisać, że wyszły pyszne. Niestety tłuszczu było sporo, karkówka w środku jednak była mocno poprzerastana tłuszczem i nie wysmażył się podczas podsmażania, bo z nadzienia zaczął wypływać sok, więc druga strona zrazów zaczęła mi się na patelni dusić. Może za mało odparowałam kapustę, w każdym razie z jednej strony ładnie się podsmażyły mimo to.
Sosu wyszło też dużo, ale ziemniaki ładnie go wchłaniają
icon_wink.gif
Zdjęcie nienajlepsze, ale coś tam widać
icon_wink.gif

CAM00128.jpg
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Pewnie wyjdą też świetnie, mięso bardzo kruszeje od kapusty, jest tak miękkie, że w zasadzie widelcem można je kroić.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Nie wiem, skad mi sie wzielo to 'wszystkie'... Dzieki serdeczne! Jutro robie na obiad- maz kupil poledwice wieprzowa, bo za karkowka nie przepada...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Polędwiczki tu bym nie użyła, to delikatne i nie potrzebujące długiej obróbki mięso, poza tym ciężko uzyskać w miarę normalnej wielkości zrazy. Zamiast karkówki, jak dziewczyny wyżej pisały, lepiej użyć schabu lub szynki.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
uparlam sie na poledwice wieprzowa- rozbilam, nadzialam, obsmazylam i zapiekalam tylko 40 minut w 190 stopniach. Kapuste dusilam przed nadzianiem ciut dluzej, pooza tym dla mnie kapusta kiszona musi miec lekki posmak miodu, wiec ciapnelam jeszcze do niej miod. Danie jest pyszne, a mieso (mimo moich obaw) nie jest ani suche ani gumowate lecz kruche i smaczne.

DSC00533.JPG