Zrazy kociewskie*

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Bardzo dobre danie, tylko kapustę strasznie malizną czuć. Na 8 kotletów wzięłam podwójną ilość kapusty i grzybów. No i kotlety na jutro zostały, ale kapusty nima
icon_mrgreen.gif

 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Gdzie kupujecie grzyby suszone?W biedronce widzialam mały sloiczek za ok 13 zł -nie pamietam gramaturu ale chyba 40 g
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Np w Tesco (i w innych marketach) na warzywach są w celofanowych paczuszkach, nawet pieczarki widziałam suszone.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
bietka @ 7 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1495361Gdzie kupujecie grzyby suszone?W biedronce widzialam mały sloiczek za ok 13 zł -nie pamietam gramaturu ale chyba 40 g
Polecam własnoręczne zbieranie jesienią - po pierwsze relaks (no, chyba że ktoś nie lubi), a po drugie - jak patrzę na ceny w sklepach, to czuję się jak milionerka, gdy wspomnę mój czterolitrowy słój suszonych grzybów
icon_mrgreen.gif

Można też wydębić od zapalonego zbieracza, który cierpi na nadmiar grzybów.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Tę porę roku mamy za sobą aczkolwiek aura jesienna.Pytam czy dostanę gdzieś taniej niż w biedronce-40 g za 13 zł a to wg przepisu i tam za mało
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ale w przepisie jest 5 g suszonych grzybów
icon_smile.gif

edit
nie , sory 5 dkg - tylko czy napewno
zamotałam się - 5o gram to tak mniej więcej standardowa wielkość paczuszki - a cena uzależniona jest od rodzaju grzybów, maślaki chyba są najtańsze, kupowałam po około 4-5 zł za paczuszkę, ale nie pamiętam gramatury kompletnie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Też poczatkowo z pamięci chciałam zrobic zakupy i cieszyłam się się że 40 g starczy na kilka dań bo i cena ok 13-14 zł niezbyt zachęcająca jak na 1 raz ale na to wygląda że cały słoiczek taki po dżemie trzeba dac w całości
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
na Wolumenie u pani sprzedającej przyprawy kupuję w paczuszce po 20 g suszonych podgrzybków brunatnych krojonych za 5 złotych
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Grzybów suszonych można moim zdaniem dać mniej. Na 80 dag kapusty dałam 6 dag grzybów, a i tak było ich bardzo dużo, wydaje mi się, że dużo więcej, niż na zdjęciu. Ale 5 g to z kolei raczej za mało. Tak dla porównania - w "Kuchni polskiej" w przepisie na kapustę z grzybami na 60 dag kapusty jest 2-3 dag grzybów. Trzeba pamiętać, że namoczone grzyby bardzo zyskują na objętości.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dziewczyny,to jest przepis podany przez Kluko na WŻ ,
bardzo mi te zrazy smakowały,więc wpisałam tutaj.
Ja grzybów nigdy nie ważę,daję garść czy dwie,zależy od tego ile mam kapusty.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Janka @ 8 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1495743Dziewczyny,to jest przepis podany przez Kluko na WŻ ,
bardzo mi te zrazy smakowały,więc wpisałam tutaj.
Ja grzybów nigdy nie ważę,daję garść czy dwie,zależy od tego ile mam kapusty.
No i chwała Ci za to, że wpisałaś, bo zrazy naprawdę pyszne. Ja za pierwszym razem ważyłam, bo chciałam mieć orientację, ile ma być grzybów w stosunku do kapusty, ale teraz też będę dawać na tzw. oko. Ale faktycznie przy niektórych sklepowych cenach suszonych grzybów stają się one najdroższym składnikiem potrawy, stąd moja rada, że można ich dać mniej. W żadnym razie nie chciałam krytykować Twojego przepisu. Sama daję dużo grzybów, bo lubię, a że co jesień czołgam się za nimi po lesie w każdy wolny weekend, to mam ich sporo i to prawie za darmo.

A przepis poszedł już w świat - do mojej Mamy i Cioci (współtowarzyszek grzybobrań
icon_biggrin.gif
)
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Grzybki jako pierwszy składnik zakupiłam dziś w stokrotce-borowiki szlachetne -40 g za 12 zl-w piatek pichcę
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Kostka grzybowa zasoliła mi potrawę/knorr/.Bulionu 1.5 szkl też było za dużo i zupa wyszła z pozostałej kapusty.Do powtórki ale muszę wyciągnąc wnioski z dzisiejszego gotowania.Czas duszenia skrócę o 15 min
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Dzisiaj na bazie tego przepisu zrobiłam żeberka w kapuście. Kapustę zrobiłam prawie wg przepisu, tylko bulion grzybowy zamieniłam na wołowy. No i dałam więcej kapusty - 1 kg, a do tego jakieś 60 g grzybów. Żeberka posoliłam popieprzyłam, usmażyłam na oleju i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym na kapuście z grzybami. A dalej to już jak w przepisie. I też było dobre
lecker.gif
Można powiedzieć, że to taka wersja dla leniwych, bo zawijać nie trzeba
icon_mrgreen.gif

Ale do zrazów i tak jeszcze wrócę, tylko te żeberka to już od miesiąca za mną chodziły.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Wyciągam, bo robię dzisiaj na jutrzejszy obiad. Z większą ilością kapusty i grzybów, bo tak lubię
mniam.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,403
4,616
113
Zrobiłam ponownie, jak zwykle z większą ilością kapusty (1 kg) i grzybów. Jak zwykle pyszne, zostało jeszcze na jutro
lecker.gif

 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
U nas dzisiaj i wczoraj na obiad. Bardzo smaczne. Zrobiłam ze schabem, bo akurat mi zalegał w lodówce, ale na pewno będą powtarzała z innym mięsem również. Nie użyłam bulionu z kostki. Wlało mi się sporo wody do namoczenie grzybów, więc część dałam na patelnię do kapusty, a resztą zalałam zrazy. Schab nie wyszedł suchy.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jak miło, że wywleklas wątek. Mmmmmieso i kapusta kiszona mmmmm.
Muszę kiedyś popełnić.
Myślę że to fajny poświąteczny przepis, kiedy kapusty z grzybami zostaje.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,383
837
113
Wow, to wam zostaje kapusty z grzybami? U mnie tak znika, że jak sobie w kuchni po cichu nie zjem, to przy stole nie starcza. Zawsze mam zapas mrożonych leśnych grzybów. A podsmażone na masełku bardzo podnoszą smak kapusty. Dzisiaj też poszła porcja do kociewskich, bo z kolei suszonych było jakby za mało...

A to przed duszeniem jeszcze.
 

Załączniki

  • Kociewskie.jpg
    Kociewskie.jpg
    48.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: