- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
Danie wypatrzyła w TV Joanna https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1484716, Shinju znalazła przepis https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1484769, a ja wypróbowałam
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g drobnego cukru, plus trochę do posypania
25 g wiórków kokosowych
skórka otarta z jednej limonki
szczypta soli
4 dojrzałe banany (około 400 g po obraniu)
olej do głębokiego smażenia
Przesianą mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wiórki, skórkę limonki i sól. Banany rozgnieść i dodać do miski z mąką i resztą. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni (ma go być tak do 1/3 wysokości). Za pomocą łyżki wrzucamy ciasto do oleju (ja nabierałam czubatą łyżeczkę i pomagając sobie drugą zrzucałam zawartość na patelnię. Smażyć partiami po 2-3 minuty aż będą złoto-brązowe. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące, posypane odrobiną cukru.
Moje uwagi: cukier obcięłam o połowę, po usmażeniu już nie posypywałam. Proszku też dałam o połowę mniej.
Oryginalny przepis jest tu: http://www.channel4.com/4food/recipes/chef...fritters-recipe

125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g drobnego cukru, plus trochę do posypania
25 g wiórków kokosowych
skórka otarta z jednej limonki
szczypta soli
4 dojrzałe banany (około 400 g po obraniu)
olej do głębokiego smażenia
Przesianą mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wiórki, skórkę limonki i sól. Banany rozgnieść i dodać do miski z mąką i resztą. Dokładnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni (ma go być tak do 1/3 wysokości). Za pomocą łyżki wrzucamy ciasto do oleju (ja nabierałam czubatą łyżeczkę i pomagając sobie drugą zrzucałam zawartość na patelnię. Smażyć partiami po 2-3 minuty aż będą złoto-brązowe. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące, posypane odrobiną cukru.
Moje uwagi: cukier obcięłam o połowę, po usmażeniu już nie posypywałam. Proszku też dałam o połowę mniej.
Oryginalny przepis jest tu: http://www.channel4.com/4food/recipes/chef...fritters-recipe
Ostatnią edycję dokonał moderator: