Bigos myśliwski*

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Bigos myśliwski

(wg Aganiok)

1 kg kiszonej kapusty
0,8 kg różnych mięs (wieprzowiny, baraniny, wołowiny, sarniny, zająca, itp.)
0,3 kg wędlin (kiełbasa, szynka, wędzony boczek)
3 dag słoniny
1 łyżka smalcu
1 mała cebula
3 dag suszonych grzybów
70 ml wytrawnego czerwonego wina
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
2 listki laurowe
cukier, sól, pieprz

Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia.
Każdy rodzaj mięsa osobno podsmażyć na smalcu i oddzielnie udusić z przyprawami. Pokroić w kostkę i włożyć do kapusty.
Namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić w paski. Razem z wywarem dodać je do kapusty.
Bigos dusić 1,5 godziny, często mieszając.
Dodać pokrojone wędliny.
Słoninę pokroić w kostkę, stopić i podsmażyć na niej posiekaną cebulę. Włożyć do bigosu, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Wlać połowę czerwonego wina i dusić 40 minut.
Po zdjęciu z ognia wlać resztę wina, wymieszać, przykryć.

Można też dodać suszone śliwki, miód zamiast cukru, kwaśne jabłko itp.

Przepis ten ukazał się kiedyś na forum Mniam mniam

Bahus
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: