- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Bigos z kapusty kiszonej
Nalać zimną wodą funt kapusty, zagotować, a potem odlać wodę. Włożyć na spód ćwierć funta młodej słoniny, w kostkę grubą krajanej lub masła.Usiekać dwie białe cebule, posolić. Kwaśne jabłka pokrajać w kostkę, tak samo tłuste gotowane mięso wołowe, lub pieczeń i surową wieprzowinę; można jeżeli jest, wkrajać zwierzynę pieczoną i następnie układać w rondlu w taki sposób: łyżka masła, kapusta, jabłka itd. ciągle w tym porządku. Tak ułożone zalewa się dobrym rosołem albo bulionem i zakrywszy dusi, przynajmniej ze 2 godziny, potrząsając często, żeby się nie przypaliło. Kiedy bigos już prawie gotów zaprawić go łyżką masła. Wymieszać dobrze, trochę go jeszcze wysadzić i wydać na stół. Na wydaniu włożyć można na wierzch trochę kiełbasy gotowanej i pokrajanej w plasterki. Bigos taki podaje się na śniadanie albo na obiad przed rosołem i może być odgrzewany, a wtedy nawet zyskuje na smaku.
Bahus
Nalać zimną wodą funt kapusty, zagotować, a potem odlać wodę. Włożyć na spód ćwierć funta młodej słoniny, w kostkę grubą krajanej lub masła.Usiekać dwie białe cebule, posolić. Kwaśne jabłka pokrajać w kostkę, tak samo tłuste gotowane mięso wołowe, lub pieczeń i surową wieprzowinę; można jeżeli jest, wkrajać zwierzynę pieczoną i następnie układać w rondlu w taki sposób: łyżka masła, kapusta, jabłka itd. ciągle w tym porządku. Tak ułożone zalewa się dobrym rosołem albo bulionem i zakrywszy dusi, przynajmniej ze 2 godziny, potrząsając często, żeby się nie przypaliło. Kiedy bigos już prawie gotów zaprawić go łyżką masła. Wymieszać dobrze, trochę go jeszcze wysadzić i wydać na stół. Na wydaniu włożyć można na wierzch trochę kiełbasy gotowanej i pokrajanej w plasterki. Bigos taki podaje się na śniadanie albo na obiad przed rosołem i może być odgrzewany, a wtedy nawet zyskuje na smaku.
Bahus
Ostatnią edycję dokonał moderator: