Kotlety z kaszy gryczanej niepalonej*

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Kasza niepalona smakuje mi tylko w takiej formie.


Kotleciki z kaszy gryczanej

200 g kaszy gryczanej niepalonej ugotować bez soli w 350 ml wody. Będzie sypka. Ostudzić.
Najlepsza z poprzedniego dnia.

2 cebule drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Dodać do kaszy, wbić 3 jajka, dodać ze 3-4 łyżki mąki (najlepiej smakuje z mąką z ciecierzycy), przyprawić solą (ok. 3/4 łyżeczki) i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz formując okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano z obu stron.

Mnie najbardziej smakuje z surówką z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka i ogórka kiszonego z olejem.


Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

20131230_172301.jpeg
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Agatko, nie blendujesz tej kaszy przed smażeniem? Dobrze się formuje taka sypka z jajkiem? Aha przecież tam jest też mąka, to pewnie ona skleja, tak?