Udziec z indyka

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Dusi się gulasz jak u Joanny
icon_smile.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Udziec to chyba moje ulubione mięso
icon_smile.gif
Często na kotlety/pulpety kupuję, bardzo dobre wychodzą, a osoby niewtajemniczone nigdy nie mogą zgadnąć co to za mięso
icon_smile.gif


Na szczęście mam miłą panią w sklepie, która na moją prośbę wszystko ślicznie wytrybuje, jeśli akurat nie ma bez kości.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Zrobiłam dzisiaj udziec indyczy w formie gulaszu. Bardzo smaczny, chociaż nie bardzo odpowiada mi słodycz indyka. Tutaj, oczywiście cukru nie dodawałam. Spróbuję kiedyś zrobić wg tego przepisu z innego mięsa.

gulasz_indyczy3.jpg
 

Załączniki

  • gulasz_indyczy3.jpg
    gulasz_indyczy3.jpg
    55.8 KB · Wyświetleń: 12

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Fajne, z przyprawami można pokombinować, tylko zawsze mam problem z wycięciem kostki
Smażyć z kością? Łatwo wyjdzie z upieczonej?
Łarzę, po forum, za Tobą Izoldo
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Można smażyć z kością, znacznie łatwiej wyjąć z upieczonego mięsa, jak jest upieczone na miękko (2 godziny), to wystarczy podważyć widelcem dookoła i już.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Izolda @ 27 Apr 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1573202Można smażyć z kością, znacznie łatwiej wyjąć z upieczonego mięsa, jak jest upieczone na miękko (2 godziny), to wystarczy podważyć widelcem dookoła i już.
Dziękuję
cvety.gif

za kilka dni zrobię, ale muszę się wybrać na dłuższą wycieczkę bo u mnie tylko w Auchan można kupić różne indycze części,
w Biedronce tylko skrzydło i szyjka
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Jedno słowo - boskie jedzenie

Udziec_z_indyka.JPG
 

Załączniki

  • Udziec_z_indyka.JPG
    Udziec_z_indyka.JPG
    178.6 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
U mnie będzie jutro. Właśnie namoczyłam grzyby.
mniam.gif



EDIT:
Tym razem udusiłam cały udziec z kością (bez skóry), ale dodałam garść pieczarek, bo mi się plątały po lodówce bez przydziału.
W postaci gulaszu jest chyba jednak praktyczniejszy, choć jest przy nim więcej pracy związanej z trybowaniem i krojeniem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Nie wiem czy mogę się tu wpisać, robię teraz mięsko z przepisu tyle, że w robi indyka wystąpiła świnia, a dokładnie łopatka świńska.
Mogę spokojnie przysiąść na czas duszenia
fiesgrins.gif

-----

Pyyycha, rozpływa się w ustach, dokonałam jeszcze jednego przestępstwa, dodałam 3 łyżki zmielonych na grubo grzybów suszonych zamiast w całości
Moja łopatka jest ogromna, wysoka na ok.10-12cm i surowa ważyła 2kg,
podczas duszenia sos sięgał do 1/4 wysokości mięsa, nic się nie przypaliło, rewelacja.
Zagęściłam łyżką mąki kartoflanej.
Zjadłam z buraczkami polanymi powstałym sosem
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Dziś znów będzie, w ulubionej, gulaszowej wersji. Od siebie dodałam odrobinę suszonego tymianku.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Testuję dziś w tym daniu pierwszy raz suszone maślaki. Dorzuciłam jeszcze garść pieczarek i bouquet garni z pora, natki pietruszki i świeżego tymianku.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Było pysznie i dlatego dziś znów robię z maślakami, tylko nieco inaczej. Kupiłam w sobotę piękny udziec indyczy, zapominając, że mam już w lodówce mięso na weekendowe obiady, pokroiłam go więc w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym z odrobiną świeżego tymianku. Wydaje mi się, że będzie równie smaczny, jak zwykle.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
O, jak dobrze, że ktoś wyciągnął taki fajny przepis z czeluści cina. Ja zawsze tę skórę wyrzucałam przy krojeniu mięsa z udźca w kostkę. A to jednak też daje smak, więc cały udziec z kością już pyrka na maluśkim ogniu.