Knedle z ciasta serowego z morelami*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Z truchawami zrobiłam, ale z tej podwójnej porcji wyszło mi jeno 14 sztuk a truchawy malusie wybierałam, no nijak pojąć nie mogę dlaczegóż tak się porobiło.
Właśnie jemy, ależ pyszne, aż mam truskawkowe plamki na klawiaturze :lol: Mniamću :lol:

Ustąpiłam, zjadłam jeno 4 kulki :roll:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kasha - ja nie rozumiem :oops: jedna porcje dzieli sie na 12, no to podwojna na 24... i ja tak robie, jak robie z podwojnej porcji to ciasto dizele na pol, potem kazda polowke na 12 porcji - i potem te kawalki rozplaszczam jeszcze troche, w sordek truskawke i cukier i zawinac w kule i obtoczyc troche w dloniach zeby nadac ksztalt... zawsze wychodzi

pzdr
yenn
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Łatwo powiedzieć :lol: jakbym to ja na części podzieliła to bym nie dała rady tą odrobiną otoczyć truchaw :lol:
Ale coś mi się widzi, że mąka była bardzo chłonąca i ciasto bardzo ciężko się mieszało, było twarde i trochę mąki mi nawet zostało, bo już nie miałam siły jej domieszać taka gęścizna się zrobilła.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a mnie wychodzi takie fajne plastyczne ciasto, nie mam probemu z podzialem ani z rozciagnieciem ciasta... mzoe ten ser cos nie ten teges?

pzdr
yenn
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
na pewno nie bardziej niz ja :mrgreen:

pzdr
yenn zo jej sie ciepane nie udalo :mrgreen:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
To najlepsze knedle jakie kiedykolwiek miałam okazję jeść :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pyszne po prostu niebo w gębie :lol: :lol: :lol: :lol:


Dzięki Aniu za przepis :lol: :lol: :lol: :lol:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,644
2,945
113
Kasha, to nie maka, tylko ser! Używamy serów o różnej wilgotności, to i ciasta mają różną konsystencję.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Z truchawami zrobiłam, ale z tej podwójnej porcji wyszło mi jeno 14 sztuk a truchawy malusie wybierałam, no nijak pojąć nie mogę dlaczegóż tak się porobiło.
Właśnie jemy, ależ pyszne, aż mam truskawkowe plamki na klawiaturze :lol: Mniamću :lol:

Ustąpiłam, zjadłam jeno 4 kulki :roll:
kasha, uwielbiam czytac twoje wariacje/wyczyny z przepisami :mrgreen: :mrgreen:
Teraz bede zachodzic w glowe jak cie sie udalo z podwojnej porcji tylko 14 knedli wyczarowac :mrgreen: :mrgreen:
Chyba ogromniaste byly ;) ;)

Ale niezmiernie sie ciesze, ze smakowaly
icon_smile.gif
icon_smile.gif


Graz, bede cie poganiac - zrob, zrob
icon_smile.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
No tak - znowu niedopatrzenie. :baa: Pochwaliłam się zrobieniem i pochwaliłam w wątku obiadowym, a tutaj zapomniałam. :baa:

No to nadrabiam:

Zrobiłam z truskawkami i było PYYYCHAA! :mniam:

Dzięki za przepis. :anbetung:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
kasha, uwielbiam czytac twoje wariacje/wyczyny z przepisami :mrgreen: :mrgreen:
Teraz bede zachodzic w glowe jak cie sie udalo z podwojnej porcji tylko 14 knedli wyczarowac :mrgreen: :mrgreen:
Chyba ogromniaste byly ;) ;)

Ale niezmiernie sie ciesze, ze smakowaly
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Bajaderko jak ktoś ma dwie lewe ręce to wszystko w jego wykonaniu jest możliwe :lol:
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ja robię tylko i wyłącznie takie knedle od prawie 10 lat..., nie, chyba od 8 lat.
Uwiodłam nimi mojego jeszcze-wtedy-nie-męża, który pomimo, że nie lubi obiadów na słodko, to mlaskał, oblizywał się i prosił o jeszcze. Nazwał je nawet moim imieniem :mrgreen:
Z tym, że w moim przepisie były 2 jajka i 5 łyżek stopionego masła, kostka twarogu, a mąki tyle, żeby ciasto było miękkie i elastyczne
icon_smile.gif


A! I zawsze podaję je z sosem waniliowo-cynamonowym, bo on znakomicie pasuje do tych knedli.

Na sos potrzeba: śmietanę (raczej nie kwaśną), cukier, cukier waniliowy i cynamon - wszystko do smaku, jeśli śmietana jest bardzo gęsta, to trochę rozrzedzić mlekiem. Sos ma być półpłynny- ani za gęsty, ani za rzadki
icon_razz.gif


Bardzo polecam!
 

Aanita

Member
Wrz 13, 2004
1,056
0
36
Rewelacja! A najbardziej podoba mi się w nich to, że to ciasto jest bardzo elastyczne i da się nim cienko oblepić owoc. Do tej pory to wychodziły mi wielkie kule armatnie z maleńką śliwką w środku. A te są takie .... zgrabne :mrgreen:
 

Aanita

Member
Wrz 13, 2004
1,056
0
36
To jeszcze powiem, że wyszło mi z podwójnej ilości ciasta 25 knedli - nie wiem jakim sposobem, bo jak zwykle ciasto z lodówki surowe wyżerałam i tak na moje oko to na 3 knedle wyżarłam :mrgreen:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
A ja mam pytanie :mrgreen:
Czy z truskawkami nie gotujecie ich trochę krócej niż z morelami??