faworki mojej mamy :-)

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
faworki%20016.jpg


:arrow: 4 szklanki mąki
:arrow: 8 żółtek
:arrow: 2 łyżki spirytusu lub octu
:arrow: 1 szklanka kwasnej śmietany
:arrow: tłuszcz do smażenia
:arrow: cukier puder do posypania


Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać spirytus i zagarniając nożem do środka z brzegów wlewać po trochu śmietanę. Potem wyrobić rękoma. Ciasto musi byc dobrze wyrobione jak plastelina. Następnie posypując po trochu mąki bić mocno wałkiem :mrgreen: , aż utowrzą sie na ciescie pęcherzyki. Ciasto rozwalkować, wycinać prostokąty, które należy w środku przeciąć i przez dziurkę przelożyć
icon_biggrin.gif
wszyscy wiemy jak wyglądają faworki
icon_wink.gif

Faworki szybko rosną. Piec we dwie osoby. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z c. waniliowym.