Curry z łososia

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
z książki "Nakarm mnie" Billa Grangera

900 g łososia - bez skóry
250 ml bulionu z kurczaka lub rybnego
400 g pomidorów z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku (w oryginalnym przepisie go nie ma)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
10 - 15 liści świeżych curry - miałam suszone i takich użyłam
1 łyżeczka cukru - użyłam 3/4 łyżeczki ksylitolu
sok z 1 limonki
pieprz
1 łyżeczka soli


Cebulę (i czosnek) posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę (i czosnek) i smażyć aż się zeszkli. (Uważać, żeby nie przypalić czosnku) . Dodać kolendrę, kmin i kurkumę. Przesmażyć.
Dodać pieprz kajeński, pomidory, liście curry, sól i bulion. Gotować około 10 minut. Wlać sok z limonki i wsypać cukier. Gotować kolejne 2 minuty.

Łososia pokroić w kostkę.
Wrzucić na patelnię z sosem. Dusić na małym ogniu 3 minuty. Wyłączyć gaz i pozwolić, żeby ryba dogotowała się w sosie przez około 5 minut.
Doprawić do smaku pieprzem

Podawać z ryżem. U nas gotowany był w wodzie z dodatkiem soli, kurkumy, chili i limonki
 

Załączniki

  • curry_z__ososia__5_.JPG
    curry_z__ososia__5_.JPG
    129.4 KB · Wyświetleń: 0

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Mam też tą książkę
icon_smile.gif
. Nie robiłam tego dania, ale smaki jak najbardziej moje.
Bardzo ładne naczynka
icon_smile.gif
.

P.S. Często robię paluszki rybne z sosem sojowo-imbirowym. Przepis też z tej książki.