- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
No to to wkleje tu, bo jak ktos nie moze kupic solonych sledzi, to sobie moze zrobic cos takiego ze swiezych. Ja robilam na Wigilie i byly bardzo dobre. A na bezrybiu i rak ryba, nie? <!--emoid--><!--endemo-->
CYTAT:
Ja taki przepis znalazlam, jeszcze chyba z forum Mniama:
Czerwone zielone sledzie
autor: KrysiaMisia
1 kg sledzi zielonych (czyli surowych, najtansze) Zalewa : 1 szkl. wody 1 sloiczek koncentratu pomidorowego "Pudliszki" 4 duze cebule 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. octu 10 % 3 lyzki cukru 1 lyzka soli ziele angielskie, lisc laurowy
1 kg sledzi zielonych (czyli surowych, najtansze)
Zalewa :
1 szkl. wody
1 sloiczek koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
4 duze cebule
1/2 szkl. oleju
1/3 szkl. octu 10 %
3 lyzki cukru
1 lyzka soli
ziele angielskie, lisc laurowy
Zagotowac wszystkie skladniki zalewy, lacznie z koncentratem. Cebule pokroic w póltalarki i wrzucic do zalewy.Sledzie pokroic w paski ok. 3 cm i wrzucic do goracej zalewy. Gotowac na malenkim ogniu 10 min., NIE MIESZAJAC.
Te sledzie musza przelezakowac 2-3 dni (wtedy ocet rozpusci drobne pozosalosci osteczek).
dodatkowe informacje
Koniecznie trzeba je zrobic wczesniej - ok. trzech dni przed zamierzona konsumpcja
KONIEC CYTATU
MzM
CYTAT:
Ja taki przepis znalazlam, jeszcze chyba z forum Mniama:
Czerwone zielone sledzie
autor: KrysiaMisia
1 kg sledzi zielonych (czyli surowych, najtansze) Zalewa : 1 szkl. wody 1 sloiczek koncentratu pomidorowego "Pudliszki" 4 duze cebule 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. octu 10 % 3 lyzki cukru 1 lyzka soli ziele angielskie, lisc laurowy
1 kg sledzi zielonych (czyli surowych, najtansze)
Zalewa :
1 szkl. wody
1 sloiczek koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
4 duze cebule
1/2 szkl. oleju
1/3 szkl. octu 10 %
3 lyzki cukru
1 lyzka soli
ziele angielskie, lisc laurowy
Zagotowac wszystkie skladniki zalewy, lacznie z koncentratem. Cebule pokroic w póltalarki i wrzucic do zalewy.Sledzie pokroic w paski ok. 3 cm i wrzucic do goracej zalewy. Gotowac na malenkim ogniu 10 min., NIE MIESZAJAC.
Te sledzie musza przelezakowac 2-3 dni (wtedy ocet rozpusci drobne pozosalosci osteczek).
dodatkowe informacje
Koniecznie trzeba je zrobic wczesniej - ok. trzech dni przed zamierzona konsumpcja
KONIEC CYTATU
MzM
Ostatnią edycję dokonał moderator: