Zielone czerwone sledzie dla emigrantow :)*

Lis 27, 2004
3,568
0
0
No to to wkleje tu, bo jak ktos nie moze kupic solonych sledzi, to sobie moze zrobic cos takiego ze swiezych. Ja robilam na Wigilie i byly bardzo dobre. A na bezrybiu i rak ryba, nie? <!--emoid:D--><!--endemo-->

CYTAT:
Ja taki przepis znalazlam, jeszcze chyba z forum Mniama:
Czerwone zielone sledzie
autor: KrysiaMisia

1 kg sledzi zielonych (czyli surowych, najtansze) Zalewa : 1 szkl. wody 1 sloiczek koncentratu pomidorowego &quot;Pudliszki&quot; 4 duze cebule 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. octu 10 % 3 lyzki cukru 1 lyzka soli ziele angielskie, lisc laurowy

1 kg sledzi zielonych (czyli surowych, najtansze)
Zalewa :
1 szkl. wody
1 sloiczek koncentratu pomidorowego &quot;Pudliszki&quot;
4 duze cebule
1/2 szkl. oleju
1/3 szkl. octu 10 %
3 lyzki cukru
1 lyzka soli
ziele angielskie, lisc laurowy

Zagotowac wszystkie skladniki zalewy, lacznie z koncentratem. Cebule pokroic w póltalarki i wrzucic do zalewy.Sledzie pokroic w paski ok. 3 cm i wrzucic do goracej zalewy. Gotowac na malenkim ogniu 10 min., NIE MIESZAJAC.
Te sledzie musza przelezakowac 2-3 dni (wtedy ocet rozpusci drobne pozosalosci osteczek).

dodatkowe informacje
Koniecznie trzeba je zrobic wczesniej - ok. trzech dni przed zamierzona konsumpcja


KONIEC CYTATU

MzM
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 27, 2004
3,568
0
0
No u nas tez winny tylko, chyba 6%-owy. I taki jest ok.
icon_smile.gif


MzM (MzB) :dump: