Kashimiri Basar*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
30g chilli w proszku
20g papryki slodkiej
2 lyzeczki kurkumy
2 lyzeczki mielonej kolendry
1 1/2 lyzeczki mielonego kuminu
1 1/2 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka mielonej kozieradki
1 lyzka suszonych lisci kozieradki
1/8 lyzeczki asafoetidy

Przyprawy mieszam, zamykam w sloiku. Przed uzyciem mieszam z 4 lyzkami oleju musztardowego (gorczycowego) lub innego i pokrywam taka pasta kawalki miesa (typowo jagniece kotlety z koscia).

Ponadto do curry z basar (2 lyzki mieszanki z 4 lyzkami oleju) dodaje:

1 lyzeczke nasion kuminu
2 liscie laurowe
1 lyzki swiezego startego imbiru
1 lyzke zmiazdzonego czosnku
2 czarne kardamomy
6 gozdzikow

i wysmazam z cebula.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: