- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Hamburgery orzechowe w chlebie
Danie dla szukających nowych smaków.
500g mieszanki do wypieku chleba (ciemnego chleba)
2 posiekane w plasterki ząbki czosnku
75 g masła
100 g rukoli, umytej
Hamburgery
600 g mięsa mielonego, wołowego
1 łyżeczka cynamonu , suszonej kolendry i pieprzu w ziarnach
1 pęczek świerzej kolendry
1 ząbek czosnku posiekany
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
100 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
2 łyżki masła orzechowego crunchy
sól i pieprz
Sos
2 papryki czerwone, umyte, wcześniej upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
1 ząbek czosnku, posiekany
1 pęczek mięty bardzo drobno posiekany
250 ml jogurtu typu greckiego
sól i pieprz
100 g pistacji, wcześniej uprażonych, rozgniecionych
1.Chleb wyrabiamy wg instrukcji na opakowaniu. Po wyrośnięciu na wysypanym mąką blacie, rozwałkwujemy 10 cienkich placków. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
2.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy na nim cebulkę i czosnek. W moździerzu ucieramy kolendrę,pieprz i cynamon. Po roztarciu wsypujemy do cebuli , mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
3.Do mielonego mięsa dodajemy cebulę i przyprawami, czosnek drobno pokrojony, sól, pieprz, morele, pęczek kolendry, masło orzechowe. Całość dokładnie wyrabiamy.
4.Deskę smarujemy olejem i na niej formujemy 5 hamburgerów o grubości ok 1,5 cm. Smażymy na patelni grillowej.
5.Paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek, miętę. Solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy jogurt i pistacje.
6.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy plasterki czosnku i chwilę smażymy.
7.Usmażone kawałki chleba podgrzewamy w piekarniku. Na jeden kawałek chleba wylewamy niewielką ilość masła z czosnkiem, wykładamy sos, układamy na nim kawałek mięsa, na mięso znów wykładamy sos oraz niewielką ilość rukoli. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba, który polewamy masłem z czosnkiem i dekorujemy rukolą.
Ps Przepis pochodzi z kuchni Lidla
Danie dla szukających nowych smaków.

500g mieszanki do wypieku chleba (ciemnego chleba)
2 posiekane w plasterki ząbki czosnku
75 g masła
100 g rukoli, umytej
Hamburgery
600 g mięsa mielonego, wołowego
1 łyżeczka cynamonu , suszonej kolendry i pieprzu w ziarnach
1 pęczek świerzej kolendry
1 ząbek czosnku posiekany
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
100 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
2 łyżki masła orzechowego crunchy
sól i pieprz
Sos
2 papryki czerwone, umyte, wcześniej upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
1 ząbek czosnku, posiekany
1 pęczek mięty bardzo drobno posiekany
250 ml jogurtu typu greckiego
sól i pieprz
100 g pistacji, wcześniej uprażonych, rozgniecionych
1.Chleb wyrabiamy wg instrukcji na opakowaniu. Po wyrośnięciu na wysypanym mąką blacie, rozwałkwujemy 10 cienkich placków. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
2.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Szklimy na nim cebulkę i czosnek. W moździerzu ucieramy kolendrę,pieprz i cynamon. Po roztarciu wsypujemy do cebuli , mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
3.Do mielonego mięsa dodajemy cebulę i przyprawami, czosnek drobno pokrojony, sól, pieprz, morele, pęczek kolendry, masło orzechowe. Całość dokładnie wyrabiamy.
4.Deskę smarujemy olejem i na niej formujemy 5 hamburgerów o grubości ok 1,5 cm. Smażymy na patelni grillowej.
5.Paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy czosnek, miętę. Solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy jogurt i pistacje.
6.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy plasterki czosnku i chwilę smażymy.
7.Usmażone kawałki chleba podgrzewamy w piekarniku. Na jeden kawałek chleba wylewamy niewielką ilość masła z czosnkiem, wykładamy sos, układamy na nim kawałek mięsa, na mięso znów wykładamy sos oraz niewielką ilość rukoli. Przykrywamy drugim kawałkiem chleba, który polewamy masłem z czosnkiem i dekorujemy rukolą.
Ps Przepis pochodzi z kuchni Lidla
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: